Oog voor Nieuws

Mobiele schermlezers in de toekomst vergoed: appetizer of mosterd na de maaltijd

Via Twitter viel te vernemen dat in de toekomst software pakketten voor de mobiele telefoon in het basis pakket van de zorgverzekering zullen komen., waarmee de tekst op het scherm voor blinde en slechtziende gebruikers wordt uitgesproken of vergroot . Mosterd na de maaltijd of een appetizer?

Talks en Mobile Speak brachten de mogelijkheden van agendabeheer, gebruik van het adresboek, e-mail, sms en internet dichterbij. Inmiddels heeft Apple beide specialistische applicatietjes met meer voorsprong ingehaald. dan die waarmee de meeste tour-renners een etappe winnen. De iPhone luidde een nieuw tijdperk in. Een telefoon die kan praten of vergroten nog voor je hem zelfs maar hebt gekocht. Het leek te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Het is zo mooi, dat een medewerker van Viziris maande tot voorzichtig optimisme. Zo’n iPhone is heel mooi, maar je moet wel zeker weten dat het wat voor jou, blinde of slechtziende is. Tja, na de schrijfmachine kwam de computer. En het geluid van een schrijfmachine spreekt voor mij althans, meer tot de verbeelding, dan dat van een hedendaags computertoetsenbord. Toch kies ik met hart en ziel voor de pc, want je kan er wat mee. En zo is het wat mij betreft ook met de iPhone en wie weet, straks ook de Android toestellen. Moderner en anders dan de telefoon met een paar extra’s, vergroten ze de digitale zelfstandigheid van de visueel gehandicapte gebruikers, op een wijze die sinds lang niet meer is waargenomen. Want grote hoeveelheden nuttige en nodeloze apps verrijken dagelijks de appstore en Android market, weliswaar ongeacht de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden.
Of en in welke mate iets toegankelijk is, wordt aan het oordeel van de gebruiker gelaten. Testen is heel wel mogelijk. Apps zijn gratis, kennen een gratis versie met bijvoorbeeld advertenties, of kosten zo weinig dat een beetje uitproberen minder kost dan een lekker ijsje. Alleen de speciaal voor blinden en slechtzienden geschreven apps, willen nog weleens aan de prijs zijn. Maar dat is deze gebruikersgroep tenslotte gewend.

Het is voor mij dan ook de vraag, wat die mobiele schermlezers nog in het basispakket moeten. Er is namelijk een mainstream oplossing die ook adequaat is. En om de basisfunctie van een mobieltje te kunnen gebruiken, had ik jaren lang geen mobiele schermlezer tot mijn beschikking. Bellen kun je, net als dat bij een vaste telefoon het geval is, namelijk prima zonder voicefeedback. Beginnen de hulpmiddelenleveranciers, die als eersten een pad voor vips baanden langs de elektronische snelweg terrein en dus inkomsten te verliezen? En moeten de zorgverzekeraars nu soelaas bieden? Tja, de tour wacht op niemand. Vast staat wel, dat Code Factory, maker van Mobile Speak, inmiddels een schermlezer heeft ontwikkeld voor het Android platform. Er wordt echter veel gratis ontwikkeld voor Android, dus is het misschien wat te vroeg je geld al op een betaald , of moet ik zeggen, extra betaald, product, te zetten.

Met een duur, want speciaal voor mij ontworpen, loop-autootje de snelweg op, is voor mij in ieder geval, geen optie meer. Ik houd het bij een onvergoede iPhone. Of het wat voor je is? ‘T is een kwestie van smaak en wennen. Maar vrij zijn van achteraf gemaakte, dus altijd wat achterlopende schermlezers, smaakt wat mij betreft zeker naar meer.

Mobiele versie afsluiten