Spring naar de inhoud

Een beet uit de Appel

Wel eens een tweedehands appel gekocht? Ik niet. Ik vind ze er onsmakelijk uit zien, die appels waar iemand al een hap uit heeft genomen. Wordt de ‘Apple computer’ zo’n vrucht?

Studenten met een leeshandicap, die op een Apple computer werken, moeten het voortaan zonder een schermlezer doen. Onlangs stopte kleine softwareontwikkelaar ‘ALVA Access Group’ de ondersteuning van twee applicaties, ‘InLarge’ (schermvergroting) en ‘Outspoken’ (spraakondersteuning).

Zonder deze software wordt de Mac onbruikbaar voor gebruikers met een leeshandicap, wat inmiddels voor enige paniek bij Steve Jobbs (Apple’s CEO) en partners heeft gezorgd. Apple’s prestigieuze one-on-one project, waarbij in een computer voor iedere student is voorzien, zou op deze manier wel eens met de ADA (American Disability Act) in aanvaring kunnen komen. Immers, een school die Apple computers aanschaft, biedt daarmee een leerhulpmiddel aan, dat niet toegankelijk is voor alle leerlingen.

Het one-on-one project is erop gericht de teruglopende verkoopcijfers van Apple weer in een oplopende tendens te veranderen. Het grootste succes werd behaald met een contract met de staat Maine, waar Apple alle zesde- en zevendejaars studenten van een computer heeft voorzien. De kosten bedragen rondom de 37 miljoen en het project heeft een looptijd van vier jaar.

De ergernis bij de belangenorganisaties in Amerika is groot. Curtis Chong, president van de National Federation for the Blind zegt in het blad Computer Science:
‘Verschrikkelijk. Computers kopen waar gehandicapten niet mee om kunnen gaan is wel het laatste wat we willen. Net nu de essentiële drempels uit het verleden worden opgeruimd door aanpassings-software zoals die op het Windows besturingssysteem draait, is dit een negatieve ontwikkeling te noemen.’

Voor Windows zijn inmiddels drie hoogwaardige pakketten verkrijgbaar, JAWS, Window-Eyes en SuperNova. Dit gegeven zou de kloof tussen de Apple en computers die op het Windows besturingssysteem draaien nog meer kunnen vergroten.

Eens was de Apple de populairste PC van z’n tijd. Het succes was voornamelijk te danken aan de van Xerox gepikte grafische gebruikers interface (GUI). Apple heeft, in tegenstelling tot Microsoft, er voor gekozen z’n besturingssysteem te bundelen met de bijbehorende hardware. Het lijkt erop, dat Bill Gates’ beslissing om zich vooral niet met hardware te bemoeien de juiste keuze was. De Apple is nog altijd populair onder zienden, die de computer veelal gebruiken in samenwerking met beeld- en geluidssoftware.

Het valt Apple natuurlijk niet te verwijten, dat software ontwikkelaars het Apple platform de rug hebben toegekeerd. Onlangs deed Apple’s poging, om een spraaksoftware kenner in dienst te krijgen, de ronde op de verschillende programmeurs fora, die ook door de BlinfoMail redactie in de gaten worden gehouden. Inmiddels is deze vacature vervuld.

Wat Apple zou kunnen doen, is zelf een pakket voor toegankelijkheid ontwikkelen. Aan geld ontbreekt het de firma niet. Met vier en een half miljard op de bank, zou een bedrijf als GWMicro wel aan te kopen zijn. Als Apple er dan ook nog toe overgaat deze software als zogenaamde ‘Open Source’ op de markt te brengen, zou het bedrijf de critici de mond kunnen snoeren, en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de toegankelijkheid van toegankelijkheids-software!

Want als je naar de prijs kijkt, dan is toegankelijkheids-software nog altijd ‘een brug te ver’ voor de meesten, die niet in een land wonen, waar dit soort software vergoed wordt.

Gebaseerd op een artikel van Alex Salkever, in ‘Bite of the Apple’.
Salkever is editor voor BusinessWeek Online

Bron:
BlinfoMail december 2003

Over de auteur

Rob Melchers

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees