Spring naar de inhoud

Mainstream mobiel toegankelijk

Een buitje regen is over het algemeen goed voor de planten en niet schadelijk voor de mens. Voor mobieltjes kan regen echter fataal zijn. Na de laatste regenbui werkte mijn mobiel steeds slechter en begon ik, overigens met plezier, uit te kijken naar een goede en betaalbare vervanger.

Wat die moest kunnen? Vooral bellen natuurlijk. Maar ook het lezen van SMS berichten, het kunnen maken van notities, en het kunnen bijhouden van mijn adresboek en agenda stonden op mijn verlanglijstje. Een sprekende agenda met memofunctie mee nemen, samen met mijn mobiel, zou toch eigenlijk niet meer nodig moeten zijn als je bedenkt wat een ziende tegenwoordig voor een heel redelijke prijs kan doen met zijn telefoontje.

Dus het Internet geraadpleegd. Dat leverde het volgende resultaat op:

Er zijn twee screenreaders beschikbaar voor je mobieltje. Namelijk MobileSpeak en Talks. MobileSpeak komt uit de koker van Code Factory, terwijl Talks is gemaakt door het Duitse bedrijf Bugcom. Dit programma is de oudste van de twee en gaf ooit stem aan de Nokia Communicator 9210. Beiden zijn ze te gebruiken op een aantal verschillende telefoontjes.

Ik koos voor de Nokia 6600. Wat een goed gevoel trouwens, om gewoon naar de winkel te gaan en daar een keuze te kunnen maken uit een aantal mainstreamproducten. En voor de prijs hoef je het niet meer te laten. De juiste belbundel leverde een prijs op van onder de honderd Euro.

Eenmaal thuisgekomen heb ik eerst de Nokia Suite op mijn computer geïnstalleerd. Dit programma verzorgt de communicatie tussen de computer en de mobiel. De verbinding tussen telefoon en computer kan op drie manieren tot stand worden gebracht. Via een speciaal kabeltje, via infrarood of via Bluetooth. Vervolgens heb ik van de websites van MobileSpeak en Talks de respectievelijke demo’s gedownload. Beide programma’s werken tien minuten en moeten daarna worden herstart. Behalve natuurlijk wanneer je de software koopt.

Omdat de telefoon nog niet praatte, had ik een ziende nodig voor de installatie. Een vrij eenvoudig proces overigens, dat bestaat uit het naar je mobiel kopiëren van de software, waarna je die via een filemanager kunt installeren.

Gebruik

Natuurlijk kennen de mobiele screenreaders meer overeenkomsten dan verschillen. Met beide programma’s is het mogelijk om het adresboek hoorbaar te maken, dus contacten toe te voegen, te verwijderen en de contactgegevens te beluisteren. Je kan SMS berichten ontvangen en nu ook lezen. De batterijstatus en signaalsterkte hoeven niet langer te worden gegokt, de agenda en de takenlijst zijn te gebruiken en je hoort wie er belt. Je moet daarvoor wel de beltoon uitschakelen. Maar daarna hoor je dan ook keurig de naam van de beller als het iemand uit je adresboek is, of het nummer waarmee iemand je probeerde te bereiken. Wordt je gebeld door een bekende, dan is het mogelijk te horen of hij je vanaf zijn werk, zijn mobiel of zijn privé nummer heeft gebeld.

Beide pakketten hebben ook een aantal bekende screenreaderfuncties. Volume, spreeksnelheid en toonhoogte van de spraaksynthesizer zijn bijvoorbeeld instelbaar. Maar ook kan je kiezen of je letters, woorden, beiden, of helemaal niets wilt horen tijdens het typen. Ook het punctuatie niveau is instelbaar. Beide pakketten maken gebruik van Pocket Babil als spraaksynthesizer. Daarbij kan Talks ook gebruik maken van de Eloquence synthesizer.

Verschillen

Net als de mobieltjes zelf kennen ook de mobiele screenreaders een aantal verschillen. Voor beide pakketten geldt echter dat ze nog volop in ontwikkeling zijn. De software die ik in juli installeerde, heb ik inmiddels alweer vervangen door nieuwe demoversies.

Een belangrijk verschil is, dat MobileSpeak Nederlands kan spreken en Talks nog niet. Wel wordt er beloofd, dat ook dit pakket binnen afzienbare tijd Nederlands-sprekend verkrijgbaar zal zijn. Als het gaat om Internet toegang, dan lezen we bij MobileSpeak dat je hier in de toekomst apart voor moet gaan betalen. Bij Talks denkt men dat het geïntegreerd zal zijn in de volgende versie.

Een ander verschil is de respons snelheid. Wanneer Talks gebruikt wordt in combinatie met Eloquence, is de tijd tussen het indrukken van een toets en het hoorbaar worden daarvan opmerkelijk korter. Verder liggen de verschillen in de screenreadermogelijkheden. Bij Talks kan je bijvoorbeeld kiezen of je tijdens het tikken gebruik wilt maken van het spellings alfabet. MobileSpeak daarentegen, kent twee niveaus van ‘breedsprakigheid’.

Verkrijgbaarheid en prijzen

Bij het ter perse gaan van dit artikel beschikten we over de volgende gegevens:

MobileSpeak wordt in Nederland geleverd door Tieman.
http://www.tieman.nl/
Voor de software betaal je 215 Euro. Als je wilt dat die op je telefoon wordt geïnstalleerd kost dat 35 Euro extra. Dat is inclusief BTW en aangetekend versturen, zo lezen we op de Tieman website. Voor telefonische uitleg betaal je tenslotte 50 Euro per uur.

In België is MobileSpeak verkrijgbaar bij:

EROCOS INTERNATIONAL
http://www.erocos.be/

DATA BRAILLE SERVICE
http://www.databraille.be/

MobileSpeak ondersteunt op dit moment de volgende toestellen:
Nokia 3620, 3650, 3660, 6600, 6620, 7610, N-Gage en Siemens SX1. Op de website van MobileSpeak staat dat de functionaliteit en toegankelijkheid van deze software per toestel kan verschillen.

Voor Talks moeten we voorlopig nog naar België, waar de software verkrijgbaar is bij twee leveranciers.

Advanced Low Vision Technics
http://www.advtechnics.com/

Hier kost Talks 265 Euro. Wil je dat de software op je telefoon wordt geïnstalleerd, dan kan dat tegen betaling van de verzendkosten. Eventuele vragen worden per telefoon of e-mail beantwoord.

Integra-belgium
http://www.integra-belgium.com/

Hier kost het pakket 339 Euro en geschiedt de installatie eveneens tegen betaling van de verzendkosten. Ook hier worden eventuele vragen telefonisch of per e-mail beantwoord.

De Talks software werkt op dit moment in combinatie met de volgende toestellen:
Nokia 6600, 3650, 7650, N-Gage, Siemens SX1 en vergelijkbare modellen.

Updates

Tijdens het schrijven van dit artikel was het nog niet duidelijk wat de kosten zullen zijn voor eventuele updates van beide softwarepakketten.

Conclusie

Vanaf het prille begin van BlinfoMail hebben we je op de hoogte gehouden van de voortgang op het gebied van software ontwikkelingen, die producten voor ons toegankelijk moeten gaan maken. Het is verheugend om nu vast te kunnen stellen, dat, waar het mobieltjes betreft, deze software nu beschikbaar en betaalbaar is. Nu de ziende mens steeds meer tijd aan het computer beeldscherm doorbrengt, ligt het in de lijn der verwachtingen dat vermoeide ogen gaan meehelpen aan de verdere ontwikkeling van oplossingen waar onze doelgroep ook plezier aan kan beleven. De pratende magnetron, koffiezetmachine en stofzuiger zitten er aan te komen!

De websites van de makers van deze mobiele screenreaders zijn:
Talks:
http://www.scansoft.com/speechpak/talks/
MobileSpeak:
http://www.mobilespeak.com/

Bron:
BlinfoMail september 2004

Over de auteur

Petra van Driel

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Beste Rob, wij hebben sindsdien nog geen nieuwe test gedaan, omdat we denken dat de veranderingen daartoe niet aanzetten. Het blijft een kwestie van smaak en vooral van het uitproberen van beide producten in demomode. Mocht je echter vinden dat er wel degelijk reden is voor een nieuw artikel, laat het ons dan weten. Een goed idee is immers altijd welkom en meestal wel uitvoerbaar.

    Met vriendelijke groet,
    Petra van Driel (redactie)

Door Petra van Driel
Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees