Spring naar de inhoud

Beter laat dan nooit

Anderhalf jaar te laat heeft de Federatie Nederlandsche Blindenbibliotheken (FNB) het eindelijk voor elkaar gekregen een doorzoekbare catalogus van het voorhanden zijnde les- en leesmateriaal te publiceren op de website www.anderslezen.nl. In het persbericht dat deze primeur voor blindenland begeleidde ontbreekt iedere vorm van schaamte of verontschuldiging voor deze belachelijke vertraging. Wat ook ontbreekt is de mededeling dat voor deze ‘service’ vanaf 2006 €25 per jaar mag worden betaald. Wel geeft men aan, dat de catalogus nog verre van af is, en dat de website wederom enkele metamorfoses moet doorgaan alvorens alles is zoals het al jaren geleden had moeten zijn.

Het is niet verbazend, dat de overheid de FNB een ‘efficiëntie-korting’ heeft opgelegd. Ieder bedrijf dat er de innovatie-snelheid van de FNB op nahoudt zou allang failliet zijn geweest. Maar in plaats van sneller en efficiënter te gaan werken wentelt de FNB deze korting eenvoudigweg af op de gebruikers. Blinden en slechtzienden zijn immers meegaande stumpers en de overheid vindt het wel goed zo.

Al jarenlang zijn visueel gehandicapte Nederlanders met een informatiebehoefte het slachtoffer van de egoïstische belangenstrijd die zich afspeelt bij zowel de FNB als de zogenaamde loketten. Eigenbelang prevaleert en praten ‘over’ de doelgroep heeft nog steeds de voorkeur boven praten ‘met’ de doelgroep. Het genoemde persbericht geeft nog eens duidelijk aan, dat de FNB niet alleen ondeskundig is op het gebied van webservices, maar ook het vak communiceren nog eens over moet doen.

Uit een onderzoek, dat BlinfoTec aan het begin van dit jaar uitvoerde, bleek dat een groot aantal Nederlandse leesgehandicapten ontevreden zijn over de dienstverlening van de FNB. De poging van de FNB om deze resultaten te ontkrachten in het maandblad ‘Moet je horen’ heeft velen meewarig het hoofd doen schudden. Ook op statistisch gebied mag de FNB terug naar de schoolbanken.

Maar ook in die schoolbanken zal het wel weer jaren duren alvorens men zich wil laten overtuigen van het feit dat de tijden veranderd zijn en dat de doelgroep mondig wordt. Het is daarom aanbevelingswaardig om, als je dat nog niet kan, Engels te gaan leren. Voor veel minder geld staat er dan een wereld van mooi ingelezen lectuur tot je beschikking. En voor Nederlandse literatuur ga je zolang naar de overal op het internet opduikende winkels voor gesproken boeken.

Mocht de FNB binnen afzienbare termijn haar zaakjes echter niet op een rijtje hebben, dan zou ik de Federatie Slechtzienden en Blindenbelang (FSB) willen aanraden om eens na te gaan of op basis van wetten zoals ‘gelijke behandeling’ en ‘recht op informatie’ stappen kunnen worden ondernomen tegen deze club van in het verleden levende ondeskundigen. Het uit pure noodzaak downloaden van illegale kopieën van boeken en de instandhouding daarvan door overheid en FNB is daarbij een interessant gegeven.

Over de auteur

Rob Melchers

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees