Spring naar de inhoud

Het nieuwe zorgverzekeringsstelsel en de Federatie

Per 1 januari 2006 gaat een geheel nieuw zorgverzekeringsstelsel in. Daar krijgen alle Nederlanders op één of andere manier mee te maken. Het onderscheid tussen ziekenfondsverzekering en particuliere verzekering vervalt. Voor iedereen zal een basisverzekering gaan gelden en daarnaast kan men zich bijverzekeren door middel van een aanvullend pakket.

Hoe het basispakket er precies uit gaat zien is nog niet bekend maar naar verwachting zal dat in 2006 min of meer gelijk zijn aan het huidige standaard ziekenfondspakket. Wat er precies in het aanvullende pakket terecht komt is in eerste instantie een zaak van de verzekeraar. De verzekerde kan dan kiezen uit de aanbiedingen. De uiterste datum waarop men een keuze moet hebben gedaan is 15 maart 2006.

Het ministerie van VWS is al begonnen met een omvangrijke publiciteitscampagne in de media. Ieder huishouden heeft een brief van de staatssecretaris en de brochure toegezonden gekregen. Uiterlijk 15 november krijgt iedereen informatie van zijn verzekeraar waarin een ‘aanbod’ wordt gedaan. Voor het aanvullende pakket geldt overigens een acceptatieplicht bij de huidige verzekeraar maar het staat iedereen vrij te kijken naar het aanbod van een andere verzekeraar.
De belastingdienst zal tenslotte in september informatie toesturen over de mogelijkheden om een zogenoemde zorgtoeslag aan te vragen.

Wat heeft de Federatie tot nu toe gedaan en wat gaat de Federatie nu verder doen?

In de eerste plaats heeft de Federatie in contacten met het ministerie van VWS en de FNB erop aangedrongen dat algemene informatie ook in aangepaste leesvormen beschikbaar komt. Dat heeft in zoverre resultaat gehad dat de belangrijkste informatie in gesproken vorm beschikbaar is. De brief en brochure van het ministerie van VWS is via de FNB bestelbaar op de Postbus 51 cd, no 4. Hierop staan tevens de drie brochures van de belastingdienst over de zorgtoeslagen. Inmiddels zijn deze teksten ook beschikbaar op gewone audio cd voor degenen die geen daisyspeler hebben. Deze zijn aan te vragen bij de FNB.

Op de websites www.denieuwezorgverzekering.nl is de brief en brochure maar ook alle andere informatie in een grootletter-representatie te lezen en is de informatie ook te beluisteren.

In de tweede plaats is de Federatie betrokken bij overleg met andere patiënten- en belangenorganisaties over de mogelijkheden om in collectief verband voor leden aantrekkelijke voorwaarden bij verzekeraars te bedingen. Dat zou kunnen leiden tot een korting op de premie (wettelijk maximaal 10{09e4daa44e950036c0f8cf0fe6a5fe6446b8396018165926e61b4cef04c98ed5}), vergoeding van (een deel) lidmaatschapskosten, dekking van specifieke kosten maar ook het gebruik maken van bijvoorbeeld een helpdesk voor leden die specifieke vragen hebben over het verzekeringspakket en de zorgtoeslag. Het overleg zal naar we hopen in de loop van oktober tot concrete resultaten leiden.

In de derde plaats is de Federatie van plan samen met de participanten en mogelijk anderen ten behoeve van de leden een checklist op te stellen van punten waar men op moet letten als een keuze wordt gemaakt over aard en omvang van een aanvullende verzekering. Tevens wordt bekeken in hoeverre het mogelijk is een soort productvergelijking te maken tussen de verschillende verzekeraars. Daarbij moeten we er rekening mee houden dat de informatie van de verzekeraars pas rond 15 november 2005 beschikbaar zal komen.

Bron:
Berichtenservice Viziris, voorheen Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang nummer 20, 5 september 2005

Over de auteur

Ad van der Waals

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 2 andere abonnees