Oog voor Nieuws

JAWS scripts voor iTunes

De mate van toegankelijkheid van de moderne MP3 spelers varieert maar blijft voor blinden en slechtzienden meestal ver onder de maat. De gunstige uitzondering is de iPod Shuffle. Behalve de batterijmeter is het apparaatje, dat nog het meest weg heeft van een aansteker, totaal bedienbaar. Met ruimte voor 120 liedjes en zo’n 120 uur aan voorgelezen boeken is het een echt ‘hebbedingetje’ voor mensen met een leeshandicap.

Het enige probleem is het feit dat Windows de Shuffle niet ziet als een standaard USB station, dus ben je gedwongen om andere software te gebruiken om je favoriete geluid op de Shuffle te plaatsen. En je snapt het al, die software, waaronder iTunes, is nu juist weer niet toegankelijk.

Brian Hartgen, van het Engelse ‘assistive technology consultancy T&T Limited’, maakte daarom JAWS scripts voor iTunes die volgens hem het probleem oplossen. “Met deze scripts kan je iTunes gebruiken op de manier waarop je met de Windows Explorer bestanden kan verplaatsen,” aldus Hartgen.

De scripts zijn niet gratis en gaan voor 45 Euro over de toonbank. Maar daarvoor krijg je wel het neusje van de toegankelijkheidszalm. In een meer dan een uur durende podcast, die te beluisteren was via Jeff Bishop’s ‘The Desert Skies Podcast’ gaf Hartgen een audio demonstratie die de gebruiker van zijn software niet zou mogen missen en waarin hij zijn belofte van volledige toegankelijkheid voor iTunes gestand doet.

Nu blijft 45 Euro altijd nog een flink bedrag, dat bij de 150 Euro die de Shuffle gemiddeld kost moet worden opgeteld om het speeltje bruikbaar te maken. Daarom is Brian zo vriendelijk ons te wijzen op de alternatieven, waarvan we er al één bespraken:

Anapod Explorer van Red Chair Software in de US, dat omstreeks de 30 Euro moet kosten, en de door Steve Holmes geschreven setfiles voor Window-Eyes.

Bronnen:

http://www.tandt-consultancy.com/
http://www.redchairsoftware.com/anapod/

Bron:
BlinfoMail september 2005

Mobiele versie afsluiten