Spring naar de inhoud

Mobieltje wordt draagbare superscanner

Software voor de mobiele telefoon, ontwikkeld door NEC en het Nara Institute voor Science and Technology (NAIST) in Japan, gaat een stapje verder dan de bestaande cellphone camera technologie. Met de nieuwe software wordt het mogelijk hele pagina’s te scannen en in tekst om te zetten door de camera van het mobieltje één keer over de pagina te bewegen.

Kiosk houders en andere verkopers van tijdschriften en kranten ergeren zich steeds meer aan treinreizigers, die met deze techniek snel een kopietje maken van artikelen uit hun handelswaar om dat op hun gemak in de trein te kunnen lezen.

Voorheen was dit al mogelijk voor kleinere tekstfragmenten, maar de verbeterde resolutie van cameralenzen in mobieltjes en snellere OCR (karakter herkenning) maken het nu mogelijk om hele krantenpagina’s snel als tekst op te slaan in het geheugen van de mobiele telefoon.

De software neemt tientallen foto’s van de pagina en plakt die handig aan elkaar, daarbij gebruikmakend van de randen van de pagina als referentie. Correctie van vervorming door verbuiging en scheefstand zorgt ervoor, dat zelfs boekpagina’s zonder scheurwerk goed leesbaar worden gescand.

De software in combinatie met een 1-megapixel camera op twintig centimeter afstand van de pagina heeft er ongeveer drie tot vijf seconden voor nodig om deze te scannen. Gedurende die tijd worden er tussen de 21 en 35 foto’s gemaakt, die vervolgens aan elkaar worden geplakt om zo de originele pagina op te slaan, inclusief eventuele afbeeldingen.

“Het is onze bedoeling, om mobiele telefoons uit te rusten met fax- en scanmogelijkheden die op elk moment kunnen worden ingezet,” aldus een woordvoerder van NEC. Anderen wijzen er echter op, dat deze techniek zou kunnen gaan zorgen voor de zelfde copyright ruzies die het kopiëren van muziek met zich mee heeft gebracht.

“Er bestaat geen simpele oplossing voor dit probleem,” zegt Andrew Yates, copyright specialist. “De muziekindustrie zit al tijden met dit probleem. Het verschil is echter, dat de gekopieerde muziek in de meeste gevallen eerst een keer gekocht moet zijn. Met boeken, tijdschriften en kranten, die overal ter inzage worden uitgestald, is een bezoekje aan de locale boekhandel voldoende.”

Volgens Yates moet het publiek meer attent gemaakt worden op het bestaan van de rechten van intellectueel bezit. Maar hij geeft toe, dat ook zo’n bewustzijn niet zal kunnen voorkomen dat het copyright zal worden geschonden. “Het is waar, dat deze software problemen kan opleveren op het gebied van intellectueel eigendomsrecht,” zegt de woordvoerder van NEC. “Het is uiteraard niet onze bedoeling om ‘wildkopiëren’ te stimuleren. Daarom hebben we een alarm ingebouwd, dat klinkt zodra de software in gebruik is.” Volgens NEC is het niet mogelijk het alarm uit te schakelen, ook niet door bijvoorbeeld een hoofdtelefoon op het mobieltje aan te sluiten.

NEC en NAIST zijn niet van plan deze software binnen drie jaar commercieel op de markt te brengen.

Bron:
New Scientist

Over de auteur

Rob Melchers

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees