Van 2 tot en met 13 november 2005 vindt voor het eerst in Nederland de Week van het Luisterboek plaats. De Week wordt in samenwerking met de boekhandels georganiseerd door vier Nederlandse uitgeverijen van luisterboeken: Cossee, Rubinstein, Home Academy en Karakter.
Een luisterboek is een luisterversie van een boek, soms nog op cassette, maar tegenwoordig meestal op cd. Blindenbibliotheken, vaak vrijwilligers, zetten al vele decennia boeken op geluidsdragers. Maar deze geluidsboeken waren nog geen commerciële producten in die zin dat ze in de boekhandel te koop lagen. Dat veranderde twintig jaar geleden toen uitgever Maurits Rubinstein een werk van zijn tante Renate
Rubinstein op cassette zette, voorgelezen door Renate Rubinstein zelf.
Adriaan van Dis, Harry Mulisch, Jan Wolkers, Remco Campert volgden haar. Inmiddels is het literaire aanbod flink uitgebreid. Ook boeken van Nescio, Couperus, Enquist, Glastra van Loon, Reve, etc. zijn als luisterboek verkrijgbaar.
Aanvankelijk liep de verkoop van luisterboeken niet goed. Maar volgens de vier uitgevers zijn de verkoopcijfers de afgelopen jaren spectaculair gegroeid. “eindelijk, eindelijk is de revolutie losgebarsten. Moe van het computeren, een hoofd vol besognes, files, wachten op het perron.., wat is er dan heerlijker om je van die drukke buitenwereld af te sluiten en je te laten meevoeren naar de wereld van het boek. Met je ogen dicht!”, meldt de website van Uitgeverij
Rubinstein. In Duitsland, Amerika en Engeland zijn (commerciële) luisterboeken niet meer weg te denken en al decennia populair.
De vier luisterboekenuitgeverijen mikken op een publiek van dertigers, veertiger en vijftigers, zo meldden zij in een reportage van het programma Nova. Dat is waarschijnlijk een te beperkte doelgroep. Op middelbare scholen zijn veel leerlingen die het lezen van literatuur niet leuk vinden. Ze luisteren liever naar hun walkmans, ipods en mp3-spelers. Alle kans dat ze wel gegrepen worden door voorgelezen literatuur, terwijl ze aan het sporten zijn, door de stad wandelen, in de trein zitten…
Luisterboeken voor blinden en slechtzienden
FNB is verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van lectuur en informatie voor mensen met een leeshandicap. Er is een collectie van ruim 35000 titels algemene lectuur beschikbaar en er zijn meer dan 350 verschillende kranten en tijdschriften in gesproken vorm. Scholieren en studenten kunnen hun studie en vaklectuur in gesproken vorm, in braille of in vergrote vorm bij FNB aanvragen. Daarnaast is er een ruime collectie aan digitale uitgaven van kranten, tijdschriften en studie- en vaklectuur via de internetservice www.anderslezen.nl beschikbaar voor mensen met een leeshandicap.
Kijk voor meer informatie op:
www.fnb.nl
Literatuur in hoorspelvorm
Nog een tip voor fans van luisterliteratuur. Alle tot nu toe op de radio uitgezonden afleveringen van de hoorspelversie Het Bureau naar de gelijknamige romancyclus van J.J. Voskuil (aflevering 1 van 5 april 2004 tot aflevering 285 van 1 juli 2005) zijn te beluisteren via de site:
http://www.hoorspelhetbureau.nl goed voor 285 keer een kwartier, ofwel ruim 70 uur luisterplezier.