Spring naar de inhoud

Massaal digitaal niet voor allemaal

Ondanks dat ik, als oude jongere (waar ik me met mijn 55 jaren nog steeds toe reken), mijn best doe om bij te blijven, moet ik toegeven, dat de hoeveelheid aan technische vernieuwingen die op me afkomen zo af en toe wat veel van het goede worden. Zo heb je een hele verzameling afkortingen ontcijfert, zo kan je aan de volgende reeks beginnen. Net heb ik begrepen dat je ERP op ICT moet toepassen om de ROI op te vijzelen, waarvoor je SAP kan gebruiken, of ik leer, dat WEB2.0 daar straks niets aan heeft. Er wordt me gevraagd hoeveel Mb up ik kan leveren en of ik tevreden ben met 6 Mb down. Iets kopen, iets betalen, iets opzoeken, het moet allemaal op het internet en als je blind bent, dan hang je er even JAWS of SuperNova aan, dan lukt dat best.

In de praktijk gaat het al niet anders. Regelmatig word ik geconfronteerd met dure apparaten, die beloven het paradijs op aarde te ontsluiten. Dagenlang stoei ik met de onbegrijpelijke gebruiksaanwijzing, vaak een naar tekst omgezet PDF bestand, om er uiteindelijk achter te komen, dat ik 80{09e4daa44e950036c0f8cf0fe6a5fe6446b8396018165926e61b4cef04c98ed5} van wat het ding kan doen niet nodig heb.

Onlangs las ik een artikel waaruit bleek, dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt. Een onderzoek door het Europese PR bureau ‘Hotwire’ geeft aan, dat meerdere leeftijdsgenoten met hetzelfde probleem zitten.

Het rapport was het resultaat van onderzoek in Frankrijk, Duitsland en Engeland naar hoe technologie het leven van alledag veranderd. De belangrijkste conclusie was, dat de huidige technologie bij voorkeur onbegrijpelijk is, volgepakt met mogelijkheden die nergens voor nodig zijn en daardoor nodeloos gecompliceerd.

Hotwire sprak met 6000 mensen en leerde, dat voornamelijk jonge mannen tussen 20 en 35 van het huidige aanbod gecharmeerd zijn. Dit zou komen omdat de fabrikanten van apparaten zich voornamelijk concentreren op de hoeveelheid mogelijkheden van hun producten en niet op de bruikbaarheid daarvan.

“Er zijn 30{09e4daa44e950036c0f8cf0fe6a5fe6446b8396018165926e61b4cef04c98ed5} meer jonge mannen die breedband internet gebruiken dan bijvoorbeeld vrouwen van boven de 40,” zegt Brendon Craigie, senior partner bij Hotwire. “In totaal gebruiken mensen onder de 45 twee keer zoveel breedband technologie als mensen van boven de 45.”

Het lijkt er dus op, dat de fabrikanten een groot deel van de markt links laten liggen. Volgens Craigie komt dat, omdat producenten onder druk staan om zo snel mogelijk veel producten te verkopen. De veilige optie is dan om je op de markt van jongere mannen te richten. “En dat doe je door veel toeters en bellen en een overmaat aan mogelijkheden aan te bieden.”

Craigie noemt de mobiele telefoon als een voorbeeld. “Loop een telefoonwinkel binnen en pak het eerste het beste toestel. De kans is groot, dat het ding meer dan 40 functies heeft waarvan je de meeste niet nodig hebt.”

“Als je naar het gedrag van vrouwen boven de 45 kijkt, dan merk je, dat deze hun mobieltje voornamelijk gebruiken om mee te bellen en af en toe een tekstbericht mee te versturen. Het is dus duidelijk, dat voor deze groep al die andere mogelijkheden het product alleen maar ingewikkelder en daarmee onaantrekkelijker maken.”

Het is niet duidelijk of fabrikanten de groep boven de 45 negeren omdat die er niet zo lang meer zal zijn. Maar volgens Craigie zou dat een grote vergissing zijn. “45-plussers hebben flink wat geld om uit te geven en ze besteden dat geld graag aan iets wat het leven makkelijker maakt. En dat zijn nu net breedband en mobiele telefoons.”

Hij noemt het voorbeeld van de DVD speler. “Ook een technisch product, maar lang niet zo gecompliceerd als veel andere apparatuur. Dat heeft er voor gezorgd, dat DVD spelers populair zijn bij een brede groep gebruikers, ook bij ouderen.”

Volgens Craigie zouden fabrikanten zich meer rekenschap moeten geven van het feit, dat een grote groep consumenten niet is opgegroeid met de huidige technologische mogelijkheden. “Dat is dus niet het probleem van deze consumenten, maar een uitdaging voor de producenten,” aldus Craigie.

Intussen valt het me op, dat sommige fabrikanten van technische producten de boodschap hebben ontvangen. Eenvoud begint dus weer een functie te worden. En tevreden pak ik de telefoonhoorn van de haak en toets het nummer van mijn geadopteerde schoonzoon in. “Goed dat je belt,” zegt hij. “Ik wilde je ook al bellen, maar ik kon je nummer niet meer vinden in m’n nieuwe Nokia.” “Ik sta in het menu ‘contacten/familie/oud’,” zeg ik. “Verrek,” zegt hij, “daar kon je best eens gelijk in hebben.”

Over de auteur

Rob Melchers

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees