Spring naar de inhoud

Sudoku: een moderne vorm van brood en spelen

Geef het volk brood en spelen is een aloude wijsheid. Ingevoerd door Julius Caesar, waren de spelen een vorm van volksvermaak, waarbij men kijken kon naar zowel nagespeelde zeeslagen als niet in het minst gespeelde gevechten tussen mens en bijvoorbeeld tijger, leeuw of beer. Misdadigers en andere veroordeelden dienden deze dieren onder het toeziend oog des volks tot prooi. Nam het gevecht tenslotte een einde, dan mocht het volk beslissen of de gladiator dapper had gevochten wat hem al of niet het leven redde.

Die hang naar vermaak heeft de mens nooit meer verlaten. Want nog altijd kent hij, hetzij als toeschouwer, hetzij als actief deelnemer, spelen. Als vanzelf ontwikkelden deze zich en werden ganzenbord en mens-erger-je-niet allengs verdrongen door computergames, niet enkel voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen. Inmiddels zijn er op deze markt talloze spelen en spelvarianten mogelijk. Of je nu simpel wilt schieten, niet zover van de toeschouwers in de arena, of jezelf in een virtuele wereld wilt begeven, de computer maakt het mogelijk.

Het beeldscherm is echter bij al dit vermaak onontbeerlijk. Voor computergebruikers met een visuele handicap was er op dit gebied lange tijd helemaal niets en is er ook nu nog weinig variatie. Want in hoeverre is het soms slecht weergegeven geluid van een auto in het midden houden van je stereobeeld eenzelfde ervaring als het rijden in een echte auto? Er zijn wel een paar andere mogelijkheden. Zo produceerde GMAgames Minebuster, een toegankelijke versie van mijnenvegen. Je beweegt je door middel van de cursortoetsen over een speelveld waarbij je moet uitmaken waar zich de mijnen bevinden. Een eenvoudig doch voedzame maaltijd voor de wat pacifistischer ingestelde gamer.

Sudoku, een nog voedzamere maaltijd?

Sinds enige tijd kent de wereld een nieuwe rage, de sudoku. Een soort cijferpuzzel op een rooster van negen bij negen cijfers. Dit veld wordt vervolgens opgedeeld in negen kleinere vierkantjes van drie bij drie. De bedoeling is, de getallen zo te ordenen, dat in iedere rij, iedere kolom en in elk minivierkantje, de cijfers één tot en met negen staan. Ze mogen allen slechts één maal per rij, kolom en minivierkant voorkomen.

Deze vorm van cijferpuzzels verovert zich stormenderhand een plek in krant en tijdschrift. De sudoku is geen hedendaagse vinding. Het is een puzzelvariant die wel wordt toegeschreven aan de Zwitserse wiskundige Leonhard Euler (1707- 1783). Door het strenge klimaat waarin hij verkeerde, hij was woonachtig in Rusland, verloor hij in 1735 het licht in zijn ene oog. Wat later verhuisde hij voor zijn werk naar Berlijn. Zijn terugkeer naar Rusland kostte hem tenslotte ook zijn andere oog. Hij wordt wel gezien als één van de belangrijkste wiskundigen van zijn tijd en was de bedenker van een aantal puzzels. Eén daarvan was gebaseerd op het Latijnse vierkant dat Howard Garns inspireerde tot het bedenken van de huidige sudoku. Geen Japanse breinbreker dus, hoewel de naam dat toch echt doet vermoeden. su-doku zou een samenvoeging zijn van Suji wa dokushin ni kagiru. Su-Doku wordt ook wel vertaald met de woorden “getal en alleen.”

Inmiddels is de sudoku ook online te spelen. Niet schieten, maar logisch nadenken. Geen snelheid maar geduld. Kortom, ongevaarlijk, maar voor wie er gevoelig voor is, heel verslavend. Een ook voor vips heel toegankelijk speelveld waarin je met wat hulp ook de puzzel uit de krant kunt invullen, is inmiddels te vinden op:
http://jaapvanlelieveld.xs4all.nl/form/sudoku.htm
Natuurlijk is hier ook een puzzel te vinden.

Sudo-San: audiogame voor iedereen

Kort geleden introduceerde Audiogames.net Sudo-San, een sudokuversie die niet alleen het speelveld op het beeldscherm toont, maar die ook volledig auditief te spelen is. De stem en achtergrondmuziek staan standaard aan, maar ze kunnen ook uit, evenals overigens het beeldscherm. Het is maar waar je voor kiest.

Het spel is selfvoicing, wat betekent dat het zonder tussenkomst van een schermlezer gespeeld kan worden. Het betreft hier een online game, dus moet je om het te kunnen spelen over een snelle internetverbinding beschikken. Alvorens het spel gestart kan worden, moet de schermlezer worden uitgeschakeld. We kwamen in het geval van JAWS tenminste niet verder dan het intromuziekje zolang we begonnen te spelen met de schermlezer nog aan. Het is daarom het meest eenvoudig een snelkoppeling naar Sudo-San op je desktop te plaatsen en hier pas enter op te geven nadat je schermleessoftware is uitgeschakeld.

Een ander hobbeltje op de weg naar Sudo-San is, dat je de Macromedia Shockwave player nodig hebt. Deze moet gedownload en geïnstalleerd worden. Let hierbij op de vraag of je een Yahoo-toolbar wilt installeren. Via een aankruisvakje is dit eenvoudig te weigeren. Heb je vervolgens op de snelkoppeling geklikt, wacht dan rustig af. Een sudoku vereist geduld, Sudo-San blijft in deze traditie en het duurt dus wel even voor de intromuziek klinkt.

Of Audiogames de online gamer hiermee een grotere dienst bewijst dan met de ontwikkeling van een puur auditief te spelen sudokuvariant? Het is heel wel mogelijk. Want misschien wordt spelen zonder beeldscherm nog eens een even grote rage als nu de sudoku. Tenslotte bedient een spel dat voor alle gamers geschikt, boeiend en wellicht verslavend is, altijd de grootst mogelijke markt. Eindelijk dus brood en spelen voor het hele volk.

Uitleg over Sudo-San vind je op:
http://www.audiogames.net/sudosan/

Spelen kan door van onderstaande url een snelkoppeling te maken.
http://gluid.com/games/sudosan/play.php

Over de auteur

Petra van Driel

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees