Spring naar de inhoud

Je eigen privé radiostation

Je bent blind en je wilt wat. Met de aanwijzingen in ‘Spelen met Geluid’ op BlinfoTec heb je ieder cassettebandje, iedere langspeelplaat en ieder bierviltje in je huis gedigitaliseerd. Zelfs de singletjes zijn niet vergeten. Alle cd’s zijn door ‘CDex’ gehaald en naar MP3 omgezet. Met vrienden en kennissen heb je het één en ander uitgewisseld en op je harde schijf staat een map met muziek, muziek en nog eens muziek. Netjes in mappen, artiest bij artiest, en met het programma ‘MP3Tag’ is het je gelukt om al die mp3’tjes ook nog te voorzien van die o zo belangrijke ’tags’. Gelukkig is er zoiets als www.freedb.org, anders was het onbegonnen werk geweest. Met ‘MP3Gain’ heb je ervoor gezorgd, dat alle liedjes even hard op de schijf staan, zodat je niet steeds naar het volumepaneel hoeft te schakelen tijdens het afspelen. En met ‘MP3Trim’ is alle overbodige stilte voor en na de nummertjes grondig weggepoetst. Nu kan je gaan genieten van je digitale muziekcollectie, alsof je de eigenaar bent van je eigen privé radio station.

Je opent WinAmp, drukt op Shift+L, navigeert naar de map met muziek en drukt op Enter. Eerst hoor je twee uur ABBA, tenminste als je 10CC niet op je schijf hebt staan, anders komen die eerst. Windows sorteert alle bestandsnamen op alfabet, nummers eerst, en wie zich het alfabet nog kan herinneren weet, dat het met de A begint en dat de B na de A komt. Na ABBA komen dus onvermijdelijk de Beatles. Na een uur Beatles gaat de telefoon en je zet WinAmp even uit. Als je hebt opgehangen, kan je weer aan ABBA beginnen. Maar hoe moet dat nou met Z Z en de Maskers? Die krijg je op die manier nooit te horen. Op een doordeweekse dag heeft Corrie Brokken nog wel een kansje, maar Vader Abraham kan het wel schudden, tenzij je hem opneemt in je lijst van muziekmappen als ‘Abraham, Vader’. Dan schiet het aandeel ‘Smurfen’ plotseling omhoog.

Gelukkig beschikt iedere MP3 speler tegenwoordig over een zogenaamde ‘shuffle’ modus. Daarmee wordt de inhoud van je muziekcollectie grondig door elkaar geschud en ontkom je aan de sorteerwoede van Windows. Alle liedjes krijgen een willekeurig nummer en dat nummer bepaald de afspeelvolgorde. Maar wat is ‘willekeurig’?

Het rijtje 3, 14, 66, 64, 65, 43, 12, 97, 95 en 96 is volgens Windows beslist willekeurig. En daar valt weinig tegenin te brengen. Pas je dit echter toe op je muziekcollectie, dan is de kans groot dat je na een nummertje ABBA en een liedje van de Beatles drie keer achter elkaar mag luisteren naar Gert en Hermien. En als Toon Hermans je daarna weer uit je depressie heeft gezongen, calvijniseert Mieke Telkamp het zonnige zuiden weer snel terug naar mistslierten en grijze luchten. Daarna hoor je drie nummers van ‘Supertramp Live in Paris’, maar niet in de juiste volgorde. Puur toeval natuurlijk en geheel willekeurig, maar duidelijk niet wat de bedoeling was.

Dan toch maar ‘op ’t handje’ speellijsten gaan maken? Dat geeft je tenminste echt controle over de afspeelvolgorde. Met honderd liedjes op de schijf is dat nog wel te doen. Maar als je zo’n vijfhonderd artiesten in de muziekmap hebt staan, die met elkaar goed zijn voor zesduizend titels, dan mag je wel een maandje vakantie nemen. Daar had ik geen zin in en dus ging ik op zoek naar een oplossing.

In het verleden had ik wel eens gewerkt met zogenaamde ‘station automation software’. Dat is software, die door professionele radiostations wordt gebruikt om bovenstaand probleem het hoofd te bieden. Prachtige software, die 85{09e4daa44e950036c0f8cf0fe6a5fe6446b8396018165926e61b4cef04c98ed5} van het werk uit handen neemt. De prijs van dit soort software ligt echter in de buurt van het salaris dat voor een handmatige bewerking van de muziekbestanden zou moeten worden neergeteld, minstens een maandsalaris dus. Aangezien ik wist, dat de output van deze software meestal resulteert in een aantal speellijsten met een speelduur van een uur, tikte ik dus geen ‘station automation’ maar ‘playlist creator’ in mijn zoekmachine in. Bovenaan de lijst prijkte het programma ‘StationPlaylistCreator’, voor een prijs van even onder de dertig Euro. Dat klonk beter dan drieduizend, dus werd het progje binnengehaald. Het mocht een maand worden uitgeprobeerd.

Na de rechttoe, rechtaan installatie leek StationPlaylistCreator (SPL) eerst niet erg toegankelijk voor schermlezers. Maximaliseren hielp een beetje, maar lijsten werden niet voorgelezen. Tot ik op het sub-tabblad ‘Advanced’ van het tabblad ‘Options’ de optie ‘Use Colored Items’ uitzette. Vanaf dat moment was SPL volledig toegankelijk met JAWS. Dat wilde echter niet zeggen, dat een druk op de knop een radiostation van mijn muziekmap maakte. Daar was nog wat werk voor nodig.

Het beste begin je met het op je harde schijf aanmaken van een mapstructuur waarin je verschillende genres in hun eigen mappen plaatst. Bijvoorbeeld een map met ‘sixties’, een map met ‘seventies’, enzovoorts. De ‘light’ versie van SPL laat het gebruik van vijf verschillende genres toe. Wil je er meer maken, dan mag je upgraden naar de ‘standard’ versie, voor nog eens 45 Euro. Maar met vijf genres kom je al een heel eind. Hier ben ik begonnen met ‘Oldies’, ‘Classic Rock’, ‘Symphonic Rock’ en ‘Jazz’, de laatste verdeeld in ‘Male’ en ‘Female’. Dat zijn vijf rubrieken. In SPL heten deze groepen ‘categories’ en op het gelijknamige tabblad maak je deze rubrieken aan met Ctrl+N, net als in bijna alle Windows programma’s. Je geeft de rubriek een naam, tabt naar beneden en drukt op ‘Add Folder’. Kies de juiste map en druk op Enter. Laat alles verder zo staan als het staat en druk op OK. Naast het tabblad ‘categories’ staat het tabblad ‘Spotgroups’. Alleen als je een heus radiostation wilt beginnen met jingles en stationcalls krijg je hiermee te maken. Het volgende tabblad heet ‘rotations’. Hier kan je aangeven wat de inhoud van één uur muziek moet bevatten. Dat uur kan je straks aan een bepaald uur van de dag toekennen. Hier heb ik de rotations ‘Morning Mix’, ‘Afternoon Mix’, ‘Evening Mix’ en ‘Night Mix’ aangemaakt. Ook zo’n rotation maak je door op Ctrl+N te drukken als je in het tabblad staat. In plaats van mappen voeg je nu genres toe aan een lijst, die minstens een uur muziek moet bevatten. Door naar de categorie-lijst te tabben en op een geselecteerde category de rechter muis knop in te drukken, krijg je de optie om een liedje uit de category aan de speellijst voor dat uur toe te voegen. Dat liedje wordt willekeurig uit de map gehaald die je aan de category hebt toegekend. Tijdens het proces van toevoegen leest je schermlezer steeds voor hoever je in het uur bent gevorderd. De praktijk wijst uit, dat een uur plus tien minuten altijd voldoet. Doe je minder, dan kan het gebeuren, dat bij veel korte nummers de laatste minuten van het uur stil blijven.

In mijn ochtendmix staan afwisselend oldies en classic rock. De middagmix wisselt af tussen classic en symphonic rock, ’s avonds wisselen oldies beurtelings af met mannelijke en vrouwelijke jazzsingers en ’s nachts klinkt er alleen jazz. Als je slechts één category opneemt in een rotatie-uur, dan wordt er steeds een willekeurig nummer uit die category gespeeld tot het uur voorbij is.

Nu rest nog de verschillende rotaties aan een uur van de dag toe te kennen. Dat gebeurt op het tabblad ‘Schedules’ Ook hier weer Ctrl+N en een naam geven. Ik gebruik één schedule, en dat heet ‘Always’. Van 00:00 tot 7:00 staat ‘Night Mix’ geselecteerd, van 7:00 tot 12:00 ‘Morning Mix, enzovoorts. Je bent nu bijna toe aan het genereren van de 24 speellijsten voor de volgende dag.

Onder het tabblad ‘Options’ staan drie sub-tabbladen. De eerste heet ‘Run options’.
Na het item ‘Delete files after…’, dat hier op zeven dagen staat, vind je een drietal schuiven met bijbehorende editboxen. Hier kan je aangeven hoe lang het moet duren alvorens achtereenvolgens een liedje, een artiest en een titel mag worden herhaald. 4{09e4daa44e950036c0f8cf0fe6a5fe6446b8396018165926e61b4cef04c98ed5} betekent 30 minuten, 9{09e4daa44e950036c0f8cf0fe6a5fe6446b8396018165926e61b4cef04c98ed5} is 60 minuten. Afhankelijk van het aantal artiesten dat je beschikbaar hebt, kan je er hier dus voor zorgen, dat je per uur niet twee keer dezelfde artiest hoort. Belangrijk is, dat de namen van je MP3 bestanden gelijknamige artiestnamen hebben. ‘The Beatles’ zijn namelijk een andere groep dan ‘Beatles’ en hebben al helemaal niets te maken met Paul McCartney and the Beatles’.

Tab gerust nog even verder, op ieder tabblad staan misschien nog zaken die je wilt aanpassen. StationPlaylistCreator komt met een goede gebruiksaanwijzing in het Engels. Die eens doorlezen helpt beslist! Als alles staat zoals je wilt is het tijd om naar het ‘File menu’ te gaan en op ‘Create Playlist’ te enteren. Als je geen corrupte MP3 bestanden hebt toegevoegd, dan worden nu de speellijsten voor de volgende dag aangemaakt. Onder het tabblad ‘Options/Run options’ kan je die dag overigens zelf instellen. Wil je het resultaat dus meteen beluisteren, zet hem dan even terug op de dag van je keus. Na herstarten van SPL staat in de systeembalk de SPL scheduler. De scheduler is een apart progje, dat gratis met SPL wordt meegeleverd. Het is verantwoordelijk voor het ieder uur laden van een nieuwe speellijst en het aanmaken van nieuwe speellijsten aan het eind van de dag. Met rechts op het icoontje in de systeembalk klikken en ‘Details’ activeren. Met een druk op ‘Start’ begint nu je eigen radiostation met zijn uitzendingen. Vooralsnog alleen uit je eigen luidsprekers, maar door de SHOUTCast module aan WinAmp toe te voegen is je station wereldwijd op het internet te beluisteren. Met voldoende bandbreedte ter beschikking kan je er dus voor zorgen, dat radio 3FM spoedig geen luisteraars meer heeft. Maar let op: ook een internet radiostation heeft een licentie nodig en moet Buma-Stemra rechten betalen. Tot horens in de cyber-ether. Ik ben er al, onvindbaar en met ruimte voor slechts één luisteraar: ikzelf. Voor als ik eens ergens anders ben en toch naar mijn eigen muziek wil luisteren.

De website van StationPlaylistCreator vind je op:
http://www.stationplaylist.com/

Over de auteur

Rob Melchers

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees