Spring naar de inhoud

Bekentenis

Ik heb iets te bekennen. Ik moet met de billen bloot, zoals dat zo mooi heet. Ik ben overgelopen. Gedeserteerd uit de kleine orde der mobiele telefoonlozen. Sinds kort ben ik de trotse bezitter van een ‘smart phone’, een kastje dat zoveel kan, dat het je verbaast dat je er ook nog mee kan bellen. Helemaal onverwacht kwam die gebeurtenis niet. Al jaren bewaarde ik een Nokia 3310 in een laatje van mijn bureau. Die was me ooit geschonken door mensen die het belangrijk vonden dat ik, in geval van mijn overlijden of plotselinge beslissing om weer eens te emigreren, ze daarvan onverwijld op de hoogte zou kunnen stellen. Onder negen snelkiestoetsen zaten evenzoveel stemcommando’s om negenvoudig alarm te kunnen slaan.

Overleden noch geëmigreerd heb ik dus weinig gebruik gemaakt van het toestelletje. Zo af en toe belde ik mezelf wel eens op, om te horen of het nog werkte. Dat zorgde er tevens voor, dat het pre-paid kaartje niet verliep. Ook nam ik het trouw mee als ik me bij wijze van uitzondering buitenshuis begaf. Dat gaf dan een veilig gevoel, want ik ben een mobiliteitsklungel, een stoklopende verdwaalkunstenaar, die op weg naar de slijter pardoes in het Diemerbos belandt. En daar verkopen ze geen borrel. Tot voor kort belde ik in zo’n geval dan de politie Amstelland, die vervolgens een helikopter stuurde om mij te traceren. Enige vaardigheid in het vinden van geschikte landingsplaatsen heb ik dus wel opgedaan. Maar ook bij de politie hebben ze te maken met bezuinigingen en dit voorjaar werd mij dan ook medegedeeld, dat deze service niet meer kon worden verleend. Mede gestimuleerd door een opname van Robert Long uit 1974, waarin deze een hooggeplaatst persoon uit Rome omschrijft als ‘Hij, die door zijn orgaan slechts pist’ en dus niet meer van deze tijd is, besloot ik deze zomer mijn positie als ‘Hij, die met zijn toestel slechts belt’ op te geven. Het verlies van de helikopter tochtjes was natuurlijk pijnlijk, want het Diemerbos heeft ook zo z’n charmes. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij.

Twee maanden geleden maakte Petra mij attent op het ‘Loadstone GPS’ project. Petra is lid van het Trekker forum en vindt veel baat bij de Trekker, een navigatie oplossing voor blinden en slechtzienden die op een PDA kan worden geïnstalleerd en dus weinig plaats in beslag neemt. Naast een navigatiehulpmiddel is de Trekker een pratende atlas, want de applicatie maakt gebruik van kaarten en heeft een spraaksynthesizer aan boord. Echter, het prijskaartje dat aan de Trekker hangt staat niet in verhouding tot mijn mobiliteitsbehoeften en straatnamen hebben niet zo mijn belangstelling. De ‘Loadstone GPS’ tip was dus een schot in de roos. Loadstone GPS laat zich installeren op een mobiele telefoon, heeft daarnaast behoefte aan een GPS ontvanger, werkt met zelf in te voeren ‘punten’ in plaats van kaarten, maar is verder gratis. Door een modern mobieltje en een GPS ontvanger aan te schaffen zou ik dus niet alleen er weer bij horen, maar ook mijn geloofwaardigheid onderbouwen. Immers, als je al drie jaar artikelen schrijft over het nut van elektronica bij mobiliteits hulpmiddelen mag er van je verwacht worden, dat je daar zelf ook enige ervaring mee hebt.

De keus viel uiteindelijk op de Nokia N70. Uit de vele verhalen op diverse fora kwam naar voren, dat dit een blindvriendelijke telefoon is waarop zonder problemen de Talks of Mobile Speak spraaksoftware is te installeren. De N70 is zo’n beetje het vlaggenschip van de ‘Series 60′ van Nokia en heeft als handig extraatje het vermogen om met meerdere Bluetooth apparaten tegelijk te kunnen communiceren. Dat komt mooi van pas als je er een GPS ontvanger en een Bluetooth oortje op wilt aansluiten. De N70 wordt bij verschillende belbundels geleverd, zodat je de 500 Euro die het ding moet kosten over twee jaar kan uitsmeren. Als ontvanger werd de Adapt 750 uitgekozen. Dit is een GPS ontvanger met de SiRFstar3 chipset, de laatste ontwikkeling op GPS gebied, die voor bijzondere hoge gevoeligheid garant staat. Was het met de vorige generatie GPS ontvangers nog schering en inslag om verbinding met voldoende satellieten te verliezen, met deze ontvanger is het eerder moeilijk om je voor de GPS satellieten te verstoppen. Zelfs in de huiskamer, in de buurt van het zuidelijke raam, worden er meestal meer dan vier satellieten ontvangen.

Een ander gratis hulpmiddel voor VIP’s laat zich ook makkelijk op de N70 installeren. De vOICe is een door Nederlander Peter Meijer ontwikkeld oriëntatie hulpmiddel dat ook verkrijgbaar is als toepassing op het mobieltje. De N70 heeft een videocamera van redelijke kwaliteit ingebouwd, die goed samenwerkt met deze applicatie. Als oriëntatie hulpmiddel verlangt de vOICe een lange leercurve, maar als licht- en kleurherkenner doet het programma uitstekend dienst voor de onervaren gebruiker. Met Talks, Loadstone GPS en de vOICe geïnstalleerd is de N70 dus een blindvriendelijk klein PDA’tje met adresboek, kalender, toegang tot internet en e-mail, een ingebouwde MP3 speler en FM radio ontvanger. Je kan er MS Word documenten, Excel rekenbladen en PowerPoint presentaties mee bekijken en niet te vergeten, je kan er mee bellen. Het enige wat eigenlijk nog ontbreekt is type gemak. Maar ook dat is op te lossen. Het Stowaway Bluetooth keyboard heeft ingeklapt de afmetingen van een flinke sigarettenkoker, maar toont uitgeklapt een volwaardig QWERTY toetsenbord waarvan de afmetingen gelijk zijn aan wat je van een ‘gewoon’ toetsenbord gewend bent. De Stowaway laat zich probleemloos aansluiten op de N70 en heeft een bijzonder prettige aanslag. Wel is het even wennen aan de drievoudige functies van de toetsen, maar daarvoor krijg je dan ook het gemak om de N70 volledig via het toetsenbord te kunnen bedienen. SMS’jes en e-mail tikken, menu’s openen en activeren, het werkt allemaal vlekkeloos.

Zo onwillig als ik was om zinloos buiten te lopen dwalen, met zoveel plezier heb ik de laatste weken mijn omgeving verkend. Bekende routes zijn nu voorzien van navigatie punten, die er voor zorgen dat mijn positie via het Bluetooth oortje met regelmatige tussenpozen wordt verteld. ’15 meter tot ingang winkelcentrum, op 12 uur’ laat me weten, dat ik op de goede weg ben. In de buurt waar ik woon bestaan de routes voornamelijk uit paden en grasvelden, en die klinken en voelen allemaal hetzelfde. De GPS ondersteuning heeft de onzekerheid die dat met zich meebracht weggenomen. Nieuwe navigatie punten invoeren gaat met een druk op een toets, een naam aan zo’n punt geven bestaat buiten uit het invoeren van een simpele code zoals ‘A1′. Thuisgekomen worden de nieuwe punten van een meer betekenisvolle naam voorzien via het Stowaway toetsenbord. De zelfgemaakte routes kunnen onder een naam worden opgeslagen in het geheugen van de N70, die naast 32MB intern geheugen is uitgerust met een MMC kaartslot. Standaard wordt de telefoon geleverd met een 60MB MMC kaart. De meegeleverde Nokia PC Suite geeft de mogelijkheid om gegevens in MS Outlook te synchroniseren met de N70. Daarnaast maakt de suite het makkelijk om programma’s op de telefoon te installeren, bestanden tussen PC en telefoon uit te wisselen en een backup van het telefoon geheugen te maken. Door het programma ‘FExplorer’ op de telefoon te installeren kan je overigens bestandsbeheer op de telefoon zelf uitvoeren.

Bellen ‘met de handen vrij’ is natuurlijk makkelijk. De telefoon op luidspreker zetten en je handen vrij hebben om e-mail adressen en telefoonnummers te noteren in het Outlook visitekaartje. Maar ‘handen vrij via Bluetooth’ is nog leuker. Als je maar binnen tien meter van de telefoon blijft is de verbinding tussen headset en telefoon gegarandeerd. Al bellend kan je dus de afwas doen, of zelfs het toilet bezoeken, al maak ik me bij dat laatste wel zorgen over de gevoeligheid van de microfoon. Hoe dan ook, met het bovengenoemde in gedachte durf ik mijn desertie wel te verdedigen. Voor een ‘redelijke’ prijs ben ik in het bezit gekomen van een draagbaar platform dat minder dan 500 gram weegt, bijna laptop functionaliteit in zich bergt en een pratende navigatie unit en kleurherkenning biedt. Reken maar even mee. De GPS ontvanger kost ongeveer 100 Euro, spraaksoftware gaat voor 200 Euro over de toonbank. Het Stowaway keyboard kost 120 Euro en het oortje 45 Euro. Dat is bij elkaar 465 Euro. Doe er nog een Bluetooth dongle bij en we ronden de investering af op 500 Euro. Een belbundel van 25 Euro levert een Nokia N70 op waarbij je twee jaar voor datzelfde bedrag per maand kan bellen. Verdeel je die eerste 500 Euro nog eens over twee jaar, dan kom je op een bedrag van 45 Euro en 85 cent per maand. Ben je echter al in het bezit van een mobieltje met spraak, dan bestaat er voor veel minder geld een leuke mogelijkheid om daarvan een toegankelijke navigatie unit te maken, waarmee je ook nog kleuren kan herkennen.

Nokia vind je op:
http://www.nokia.nl/

Talks wordt verkocht door:
http://www.worldwidevision.nl

De Loadstone GPS site is te vinden op:
http://www.loadstone-gps.com/

De leverancier van het Stowaway keyboard is:
http://www.expansys.nl/

De vOICe kan je downloaden van:
http://www.seeingwithsound.com/midlet.htm

De FExplorer staat op:
http://www.gosymbian.com/fexplorer_new.php

De Adapt AD750 GPS ontvanger wordt o.a. verkocht door:
http://www.pdashop.nl/
http://www.dixons.nl/
http://www.mobilitystore.nl/winkel/index.php

Maar je kan natuurlijk ook kijken op:
http://kopen.marktplaats.nl/search.php

Over de auteur

Rob Melchers

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees