Spring naar de inhoud

Gratis satellietnavigatie op je mobieltje

De eerste vijf jaren van de 21ste eeuw mogen door blinden en slechtzienden beslist als revolutionair worden aangemerkt. De ongewild opgelopen achterstand op het gebied van informatie- en communicatietechnologie werd snel ingelopen dankzij het beschikbaar komen van goed functionerende schermleessoftware en verstaanbare spraaksynthesizers. Maar niet alleen de computer werd er toegankelijker op, ook andere gebruiksvoorwerpen kregen steeds vaker een stemmetje mee. Het mobieltje begon te praten en niemand kijkt nog op van een sprekend horloge of een pratende koortsthermometer. Maar niet op alle terreinen werd vooruitgang geboekt. Toenemende digitalisering van het publieke domein, zoals geld- en treinkaartjesautomaten en digitale pasjes die deuren kunnen openen of iets betalen, werpen weer nieuwe drempels op voor hen die het ‘even niet kunnen zien’. Gelukkig heeft dit de aandacht van degenen die deze drempels opwerpen en begint men in te zien, dat visueel gehandicapten een niet onaanzienlijk marktaandeel voor hun rekening nemen en dit in toenemende mate zullen blijven doen.

Mobiliteit

Een gebied waar de techniek nog nauwelijks is doorgedrongen is dat van de mobiliteit. Blinden zijn al decennia aangewezen op de witte stok en de geleidehond als het gaat om het maken van een uitstapje. Deze situatie werd mede in stand gehouden door enkele ergotherapeuten, die als mobiliteitsinstructeur tegen uurlonen waar je oren van gaan klapperen, er baat bij meenden te hebben hun doelgroep in het ongewisse te laten over technische ontwikkelingen. Gelukkig heeft de opkomst van navigatie apparatuur in de wereld van de zienden er toe geleid, dat er nu ook moderne navigatie oplossingen op de markt verschijnen waar blinden en slechtzienden gebruik van kunnen maken.

Digitale navigatie apparatuur is geen vervanger van hond en stok. Het is echter wel een geweldige ondersteuning voor de blinde die zich een weg moet banen door het onzichtbare doolhof van paden, straten en lanen waar de gemiddelde woonomgeving uit bestaat. De onzekerheid die het risico van ‘de weg kwijtraken’ met zich meebrengt, wordt weggenomen door een hulpmiddel dat met regelmatige tussenpozen laat weten waar een mens zich bevindt. Helaas zijn deze hulpmiddelen nog altijd duur en digitale navigatie apparatuur is nog steeds niet opgenomen in het vergoedingenpakket.

In andere landen zien mobiliteitsinstructeurs in dat je de vooruitgang niet kan tegenhouden. Zij zijn begonnen met het integreren van moderne navigatie oplossingen in hun opleidingen. In Amerika geven geleidehondenscholen les in het lopen met de hond, maar ook in het gebruik van bijvoorbeeld de ‘Trekker’, een uiterst draagbare GPS navigator, speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. De angst voor verlies van het goed betaalde baantje is hier vervangen door het inzicht, dat moderne navigatietoepassingen ook training behoeven en stokloopleraren scholen zich om tot moderne mobiliteitsbegeleiders met kennis van alle aspecten van dit vak. We kunnen slechts hopen, dat ook in Nederland de vooruitgang het gaat winnen van de ‘wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet’ mentaliteit.

Loadstone GPS: Satellietnavigatie voor blinden en slechtzienden

Zolang het echter nog niet zo ver is, zullen Nederlandse VIP’s zelf creatief moeten worden om niet weer een achterstand op te lopen. Om daar een bijdrage aan te leveren, heb ik mij bij het Loadstone GPS project aangesloten. Loadstone GPS is, zoals de naam al zegt, een navigatie oplossing die gebruik maakt van het ‘Global Positioning Satellite’ systeem. Het programma draait op een mobiele telefoon voorzien van het Symbian besturingssysteem en heeft een Bluetooth GPS ontvanger nodig.

Op de BlinfoTec website vindt je vanaf vandaag informatie over de geschiedenis, het gebruik en de toekomst van satellietnavigatie, alsmede de Nederlandse handleiding van het Loadstone GPS programma. De ‘geografische calculator’ helpt blinden en slechtzienden een betere indruk te krijgen van de manier waarop de kaart van Nederland is opgebouwd en doet uitstekend dienst als leerhulpmiddel bij de aardrijkskundeles aan blinde en slechtziende scholieren. Een kaart met daarop meer dan zesduizend steden, dorpen en buurten in Nederland met hun geografische coördinaten, geschikt voor gebruik in het Loadstone GPS programma, is eveneens beschikbaar. Verwacht echter niet een gedetailleerde kaart van de omgeving waar je woont. In Loadstone moet je die zelf maken. Want kaarten zijn nu precies wat digitale navigatie apparatuur duur maakt.

Loadstone GPS is een draagbare ondersteuning bij het leren van routes, maar het programma vertelt je niet waar de dichtstbijzijnde MacDonalds is. Ook moet je de voordeur van je geliefde eerst als navigatiepunt invoeren voordat Loadstone GPS je naar die voordeur begeleidt. Maar als het je er niet om te doen is de kaart van Nederland constant onder handbereik te hebben, is Loadstone GPS een leuke uitbreiding van de mogelijkheden van je mobieltje.

En voor ik het belangrijkste argument voor Nederlanders vergeet: Loadstone GPS is gratis!

Meer informatie vind je op:
http://www.blinfotec.org/loadstone-gps/

Over de auteur

Rob Melchers

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees