Spring naar de inhoud

Slechtziend.nl niet voor blinden

Medio november werd de Blinfotec redactie benaderd door een woordvoerder van slechtziend.nl. We kregen een compliment voor het BlinfoTec/Loadstone-GPS project, maar ook het verzoek om toch vooral aandacht te willen besteden aan Wayfinder, een navigatie product dat deze wederverkoper in het assortiment heeft. Toevallig hadden we net een bericht uit ‘Anders Bekeken’ gelezen, waarin slechtziend.nl zich min of meer als de uitvinder van de mobiele navigatie voorstelt. Voor zover wij weten wordt Wayfinder gemaakt door Wayfinder Systems AB in Zweden, is Talks een product van Nuance en worden Nokia telefoons gemaakt door Nokia.

Zoals gebruikelijk navigeerden we even naar de slechtziend.nl website. Bij BlinfoTec en Challenge-Media willen we graag weten naar wat voor websites we verwijzen; is de site enigszins toegankelijk, heb je er wat aan als VIP. Tot onze teleurstelling belandden we op een site met ongevraagde en onaangekondigde geluidsfragmenten, flash filmpjes die voor verversende pagina’s zorgden en een aantal ‘klik hier’ links, die het gebruik van een links-lijst nutteloos maakten. We hebben nog even gezocht naar Wayfinder, maar gaven de moed na enige tijd op.

Op basis van deze ervaring deelden we slechtziend.nl mede, dat een link naar deze ontoegankelijke website er helaas niet in zat en verwezen naar de HandyGids, waar iedere leverancier zijn toko mag promoten.

Je kan je misschien onze verbazing voorstellen toen we daarop het volgende antwoord kregen:

“wij ontvingen uw reactie aangaande Wayfinder. Daarbij verzochten wij u dit populaire navigatiepakket, dat tevens in combinatie met Talks, geschikt is voor visueel gehandicapten, te vermelden. Uw reactie, waarin u aangaf dat u niet dit voornemen heeft, omdat onze website niet toegankelijk is, heeft ons ten hoogste verbaasd. Of een website nu te gebruiken is door blinden en slechtzienden, staat geheel los van de bereidheid blinden en slechtzienden te willen informeren. Wij nemen aan dat u toch niet deze groep van informatie wil onthouden omdat een van onze uitingen niet geschikt zou zijn. Zou u dit ook doen als de folder niet in een aangepaste leesvorm uitgebracht zou worden? U heeft hierin stelling genomen, die u hier niet zou mogen nemen. De opzet van de site is om “beginnenden” slechtzienden te informeren over de mogelijkheden, en deze groep heeft (nog) geen aanpassingen. Dit terzijde, want eigenlijk doet dit niet ter zake.

Hoogachtend,
J.A.G. de Waard”

Uit dit antwoord kunnen we slechts opmaken, dat slechtziend.nl niet bedoeld is voor internet gebruikende blinden en slechtzienden en dat slechtziend.nl deze groep liever kwijt dan rijk is. Of moeten we het zo lezen, dat slechtziend.nl van mening is, dat wij bij BlinfoTec en Challenge-Media onze doelgroep maar moeten voorzien van toegankelijke informatie omdat men daar zelf geen brood in ziet?

We laten het er maar bij, dat slechtziend.nl (voorheen Ammareha Medical) liever makkelijk geld verdient aan andermans producten dan dat men zich wil inspannen om zich aan te passen aan de behoeften van de doelgroep. Jammer, want een website maken die door iedereen gelezen kan worden is een kleine moeite en levert nog extra geld op ook. Gelukkig zijn er leveranciers die er anders over denken.

Wie overigens informatie over Wayfinder zoekt, kan het artikel lezen dat we al in 2004 plaatsten over dit product:
https://www.oogvoornieuws.nl/nieuws/mobiliteit_en_toegankelijkheid/artikel122.html

Want lang voor dat men bij Ammareha Medical gehoord had van GPS navigatie, waren we ons bij BlinfoTec al bewust van het belang van draagbare platforms met geïntegreerde navigatie mogelijkheden. Het is inmiddels duidelijk, dat voor de groep blinden en zeer slechtzienden de Wayfinder de minst voor de hand liggende oplossing is. De middelmatige GPS ontvanger (RoyalTec 1000), de conflicten tussen de verschillende spraak applicaties en de minimale informatie van Wayfinder, maken het pakket misschien geschikt voor gebruik in de auto, maar minder voor gebruik door wandelaars met een ernstige visuele beperking. De Trekker, verkrijgbaar bij Optelec, overtreft ruimschoots het gebodene van Wayfinder voor een prijs die weliswaar iets hoger ligt, maar daarvoor functionaliteit biedt die speciaal is afgestemd op de behoeften van deze groep. En voor wie het eens wil proberen is er natuurlijk Loadstone-GPS, de gratis navigatie oplossing voor bezitters van een Nokia mobieltje met daarop Talks of Mobilespeak geïnstalleerd.

Wayfinder Systems AB:
http://www.wayfinder.com

Nuance:
http://www.nuance.com/talks/

Trekker:
http://www.humanware.ca/web/en/p_DA_Trekker.asp

Loadstone-GPS:
http://www.loadstone-gps.com/

Slechtziend.nl:
http://www.slechtziend.nl

En speciaal voor de webmaster van Slechtziend.nl:
http://www.justitie.nl/onderwerpen/familie_en_gezin/gehandicapten/

Over de auteur

Rob Melchers

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • een cowboy als Han de Waard – er zijn er veel meer hoor – is er reeds jarenlang op uit snel, gemakkelijk en vooral veel geld te verdienen over de ruggen van een groep, die het meestal niet voor het kiezen heeft. Eerst bij de HBS, toen bij Vision Support International en nu bij Slechtziend.nl . Dit soort betrekkelijk weinig scrupuleuze types moet je feitelijk gewoon negeren; alle media-aandacht die zij krijgen, is te veel. En vooral … niets uit hun winkeltje afnemen, leveranciers genoeg en gelukkig ook nog wel van het bonafide soort zou ik zeggen!

Door Rob Melchers
Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees