Oog voor Nieuws

Sendero GPS LookAround in de App Store

Sendero kennen we als het gaat om state of the art GPS producten voor vips. Nu hebben ze hun eerste appie voor de iPhone uitgebracht. Sendero GPS LookAround. Een speeltje vergeleken met andere betaalde apps. Ja, betaald, want het kost 2.99 euro. Wat het kan? Het vertelt je waar je bent en wat de 5 meest nabije points of interest zijn.

Er bevinden zich drie knoppen onder elkaar aan de linker zijde van het scherm.

Aan de onderkant van het scherm zijn 5 knoppen naast elkaar gerangschikt.

Sendero’s proefballonnetje kent (nog) geen routenavigatiemogelijkheden zeggen ze op hun site. Verder is een van de bekende problemen, dat je na het herstarten van de app telkens weer opnieuw zult moeten aangeven dat je je in Europa bevindt.

Toch is dit voor wie zijn nieuwsgierigheid nu echt niet meer kan bedwingen wel een hebbedingetje. Het is immers de eerste iPhone app gemaakt door een bedrijf dat zijn sporen inmiddels heeft verdient waar het GPS producten voor blinden en slechtzienden betreft. En dat is dan ook de reden dat ik dit appje maar vast gekocht heb. Met het risico de zoveelste kat in de zak te kopen waar het speciale en bijna altijd te dure GPS producten voor blinden betreft, wil ik die updates zien zodra ze er zijn.

Voor GPS geldt veel meer dan voor de meeste andere producten, dat veel blinden en slechtzienden niet genoeg hebben aan een mainstream product. Waar Navigon hen keurig vertelt of ze links, dan wel rechts af moeten, willen ze vaak liever even weten waar ze zich precies bevinden. En daar kan een leuke app in dit geval tenslotte beter in voorzien dan een straatnaambordje.

Tot nu toe is er nog geen iPhone versie van LoadStone-GPS. Het enige gratis onder symbian draaiende stukje GPS-software voor vips. Jammer, want ook dat is ontwikkeld met de blinde gebruiker in gedachte. LoadStone-GPS, kent echter wel alle mogelijkheden die je mag verwachten van een orrientatiehulpmiddel. Het kent net als LookAround geen vooraf geinstalleerde kaarten. Maar het vertelt de gebruiker waar hij is en of dat op afroep of automatisch is, is instelbaar. Verder wordt de op de bruikbare telefoons aanwezige joystick gebruikt om letterlijk om je heen te kijken. Links geeft het ditstbijzijnde punt links van de gebruiker en dit geldt ook voor de eerst volgende punten rechts, voor en achter. Na het zien van deze eerste versie van LookAround, vind ik het alleen maar fijn dat ik straks, als mijn oude symbian toestel leeg, stuk of onvindbaar is, en het buiten koud en nat is, enkel de telefoon maar hoef te schudden om te horen waar ik me bevind. Dus, shake it to the left, shake it to the right, maar verwacht niet dat je nu een app hebt vergelijkbaar met echte navigatie en/of orrientatiesoftware, of dat je hiermee voortaan blindelings de weg zult kunnen vinden.

Sendero GPS LookAround in de AppStore: http://itunes.apple.com/nl/app/sendero-GPS-lookaround/id386831856?mt=8
Sendero’s help pagina voor LookAround:
http://www.senderogroup.com/support/supportiphone.htm
LoadStone-GPS:
http://www.loadstone-GPS.com

Mobiele versie afsluiten