Spring naar de inhoud

Persbericht: Loadstone GPS: Satelliet navigatie op het mobieltje

21 december 2006 – Deze maand introduceert BlinfoTec, de website voor computergebruikers met een visuele beperking, de Nederlandse versie van Loadstone GPS, gratis navigatie software voor gebruik op de Series 60 mobiele telefoon. Smartphones die zijn uitgerust met het Symbian besturingssysteem en voorzien van spraak software zoals Talks of MobileSpeak kunnen met behulp van de Loadstone GPS software worden ingezet als mobiele navigatie unit, speciaal geschikt voor mensen met een visuele handicap.

Rob Melchers, webmaster van www.blinfotec.org en medewerker aan het Loadstone GPS project vertelt:
“Al vele jaren maken blinden gebruik van geleidehonden en taststokken om zich een weg te vinden in een onzichtbare wereld. Dat zoiets goed mogelijk is weet iedereen die wel eens een blinde met hond en stok heeft gadegeslagen op weg naar het werk of het winkelcentrum. Wat de toeschouwer vaak niet weet, is dat een lange, intensieve trainingsperiode voorafgaat aan het vermogen om ‘mobiel’ te zijn met hond en stok. Een geleidehond is in staat begaanbare paden te herkennen, obstakels te omzeilen en weet, dat een drukke straat oversteken iets is wat met zorg dient te gebeuren. Maar een geleidehond weet niet ‘de weg’.
‘Boef, we gaan vandaag eens naar het Leidseplein! Pilsje halen bij Eylders.’ Dat gaat niet lukken omdat boef niet heeft geleerd om adressen te onthouden. Dat is de taak van het baasje. Die moet de commando’s geven die baas en Boef veilig naar de plaats van bestemming brengen. Gewoon een kwestie van de kaart van Amsterdam uit je hoofd leren en Boef vertellen wanneer je links of rechtsaf wilt.
Maar zelfs met zo’n kaart in je hoofd blijft het moeilijk om het mentale notitieblok bij te houden, waarop staat hoeveel afslagen er al genomen zijn en hoeveel er nog komen. Je kan natuurlijk de weg vragen, maar dan moet er wel iemand in de buurt zijn die daar de tijd voor wil nemen en die iemand moet je maar net horen. Kortom, een draagbaar oriëntatie hulpje zou goed van pas komen.

Toen enkele jaren geleden de mobiele telefoon werd voorzien van een spraakvoorziening kwam de oplossing in zicht. De huidige ‘smart phone’ is in feite een klein computertje. Het moest mogelijk zijn om daarop ook andere applicaties op te installeren, zoals navigatie software. Omdat de meeste mobieltjes zijn uitgerust met een vorm van draadloze communicatie werd het mogelijk apparaatjes zoals GPS ontvangers aan te sluiten en te gebruiken, zonder er uit te gaan zien als een marsmannetje. Met de gratis Loadstone GPS software is het nu mogelijk om voor de prijs van een mobieltje en een GPS ontvanger altijd zo’n oriëntatiehulpje bij de hand te hebben.”

Het Loadstone GPS project werd in 2004 geboren als een idee van Monty Wilburn, Shawn Kirkpatrick en Shane Wegner. Gedurende meer dan twee jaar ontstond wat toen nog ‘het GPS programma’ werd genoemd. In juni 2006 werd besloten om het programma als een Open Source project ter beschikking te stellen van het publiek. Melchers ontdekte Loadstone GPS bijna gelijktijdig, schreef een Engelstalige gebruikershandleiding en voegde zich bij het Loadstone team in september 2006.

“Inmiddels is de Nederlandse documentatie beschikbaar via de BlinfoTec website,” vertelt Melchers. “Naast de handleiding vind je daar ook een uitgebreide inleiding in satellietnavigatie, de geschiedenis van GPS, de toekomst van Galileo (het Europese satelliet navigatiesysteem) en de pagina met handige hulpjes op navigatie gebied.”

Hij verwacht, dat Loadstone GPS en de bijbehorende website nuttige diensten gaan bewijzen bij het mobiliteitsonderwijs aan blinde kinderen en volwassenen, maar ook dienst zullen doen bij het aardrijkskunde-onderwijs aan kinderen met een leeshandicap. “Met de ‘plaats vinder’ wordt het mogelijk om op een toegankelijke manier de kaart van Nederland te verkennen. Met een reliëfkaart er bij kan een blinde scholier een virtuele tocht door Nederland maken en zo de nodige geografische kennis opdoen,” aldus Melchers.

Naast de gratis beschikbaarheid verschilt Loadstone GPS van andere in gebruik zijnde navigatie oplossingen door het ontbreken van kaarten. “Als we er kaarten in gaan stoppen moet het geld gaan kosten,” zegt Melchers. “Het is aan de gebruiker om zelf kaarten te maken. Een kaart is in weze niets anders dan een verzameling navigatiepunten. Die kan je ook zelf invoeren.” Op de BlinfoTec website heeft hij een database beschikbaar gesteld met bijna een half miljoen postcodes en de daarbij behorende GPS-coördinaten. “Het is wat extra werk, maar het prijsverschil weegt daar alleszins tegenop,” zegt de sinds 2001 blinde webmaster.

Loadstone GPS is natuurlijk ook te gebruiken door mensen die wel kunnen zien. Mobiele telefoon masten kunnen worden gemarkeerd en van een naam worden voorzien. Zelfs zonder GPS ontvanger weet de bus of treinreiziger dan waar hij of zij zich bevindt. In de duinen, het park of het bos, waar de gangbare navigatie software het laat afweten, is Loadstone GPS te gebruiken voor bijvoorbeeld het uitstippelen van wandelingen en is uitstekend geschikt voor geo-cashing. Een converter om van het web afkomstige POI’s om te zetten naar het Loadstone GPS formaat is op de BlinfoTec website te vinden. Het programma is gemaakt met de (blinde) wandelaar in gedachten en speciaal geschikt voor gebruik bij lage snelheid.

Loadstone GPS:
http://www.loadstone-gps.com/

BlinfoTec is een website voor computergebruikers met een leeshandicap. Onderwerpen zijn onder andere de toegankelijkheid van computers voor blinden en slechtzienden, de verschillende manieren waarop de computer kan worden ingezet voor het verkrijgen van informatie en het gebruik van de computer als entertainmentcentrum.

Rob Melchers werd in 2001 volledig blind als gevolg van een herseninfarct. In 2002 lanceerde hij de BlinfoTec website als revalidatieproject. Voor hij blind werd was hij werkzaam als internet marketing expert in Azië.

Over de auteur

Rob Melchers

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees