Spring naar de inhoud

Vista zaait paniek onder blinden en slechtzienden

De introductie van het Vista besturingssysteem zorgt voor grote zorgen onder mensen met een visuele functiebeperking. Nepdeskundigen dragen daar hun steentje toe bij. Maar zijn blinden en slechtzienden veroordeeld tot Vista en de bijbehorende kosten? Staat de pas verworven toegang tot internet op de tocht? Als je niet van plan bent om een brug over de Atlantische Oceaan te bouwen valt het allemaal wel mee.

“Een computer is, onder andere, een venster waardoor een blinde de wereld kan zien.”

Een venster waardoor de wereld zichtbaar wordt, zeker nu de schermleessoftware uit de kinderschoenen is gegroeid. Als de ergonomie van de leesregel en de kwaliteit van de synthesizerstem de aandacht beginnen te krijgen, is dat een teken dat de onderliggende techniek volwassen begint te worden. Steeds meer blinden en slechtzienden schaffen zich dan ook een computer aan met daarop vergrotings- en schermleessoftware, om niet achter te blijven in de zich in toenemende mate digitaliserende wereld. Dat deze groep daarmee niet direct tot de meest geavanceerde computergebruikers kan worden gerekend moge duidelijk zijn. Voor VIP’s is de computer een stuk gereedschap waarmee hij of zij zich toegang verschaft tot informatie en communicatie. Kennis van de onderliggende techniek is niet noodzakelijk, net zo min als een automobilist kennis moet hebben van de werking van koppelingsplaten.

Dit houdt echter in, dat voor algemene informatie over computers de VIP is aangewezen op deskundigen. Maar wie is deskundig? Als je het Wereld Wijde Web er op naslaat, barst het van de deskundigen. Geen forum over IT zonder het professionele commentaar van tientallen lezers. Helaas zijn deze commentaren vaak het klinkende bewijs van de ondeskundigheid van de schrijvers. Het is dus moeilijk om er achter te komen wie je moet geloven en wie niet, als het om computers gaat.

Recentelijk hoorden we van de introductie van Windows Vista, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Nu wil het geval, dat software die de computer ontsluit voor mensen met een visuele handicap voornamelijk bestaat voor het Windows platform. Betekent de introductie van Vista dus dat blinden en slechtzienden nu massaal over moeten stappen op dit besturingssysteem? De ‘deskundigen’, waaronder belangenbehartiger van mensen met een leeshandicap ‘Viziris’ denken van wel. En dat is dan meteen aanleiding voor paniek. Want Vista is verre van toegankelijk voor de huidige hulpmiddelen voor VIP’s. Ook vraagt Vista om een nieuwe computer, een nieuwe scanner en ondersteunt nog lang niet alle programma’s waarop gebruikers uit onze doelgroep zijn aangewezen. Onlangs gooide het computerkrantje ‘WebWereld’ nog wat olie op het vuur met een bericht dat meldde:
“Ondanks de lauwe ontvangst van Windows Vista door consumenten, is het vanaf 2008 niet meer mogelijk om voorganger XP te krijgen bij een nieuwe pc.”

Zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal. Het goede nieuws is, dat je als bezitter van Windows 2000 en/of Windows XP Home en Professional nog zeker tot 2014 kan doorcomputeren zonder je iets van Vista aan te trekken. En gezien de reacties van echte professionals op computergebied is dat precies wat je zou moeten willen. Windows Vista is niets anders dan een handige aanslag op je beurs. Heb je er nog niet over nagedacht of je werkelijk behoefte hebt aan een 64 bits multicore systeem, of weet je eigenlijk totaal niet wat dat betekent? Hoor je tot de groep die zich door de reclamemakers laat voorschrijven wat er gekocht moet worden op basis van onbegrijpelijke argumenten? Ga dan maar in de rij staan voor Vista, een rij die overigens steeds korter wordt naarmate het aantal negatieve publicaties over Vista toeneemt. Heb je besloten dat je pas aangeschafte PC met 1 GB aan geheugen en snelle processor eigenlijk heel goed voldoet en ben je de bezitter van XP of 2000? Houd je geld dan maar in je zak of doe er iets leuks mee. Dat geeft de ontwikkelaars van schermleessoftware de tijd om zich bezig te gaan houden met de aanpassingen die nodig zijn voor Vista. Tegen de tijd dat de kinderziekten daar uit zijn, is het altijd nog vroeg genoeg om over te stappen.

Wat is er dan waar van het bericht dat er in 2008 geen XP meer te krijgen zou zijn? Eigenlijk precies wat er staat. Het Microsoft besturingssysteem krijg je niet, dat koop je. De OEM (Original Equipment Manufacturer) versie is een versie die de maker (die soms ook verkoper is) met korting mag verkopen bij een computer. ‘Mag’ verkopen, dus niet ‘moet’ verkopen. Vorig jaar kocht ik een nieuwe computer. Die werd standaard geleverd met XP Home. “Kan dat er af?” vroeg ik. “Natuurlijk, dat scheelt u dan honderdplus Euro” was het antwoord. Thuisgekomen heb ik er mijn Windows 2000 systeem op geïnstalleerd en hij draait alweer een klein jaartje naar tevredenheid. Toegegeven, bij die installatie heb ik even hulp nodig, maar iemand vinden met ogen en een uurtje tijd is me nog altijd gelukt. Net als de meeste mensen gebruik ik een computer om mee te e-mailen en het Wereld Wijde Web mee te doorzoeken. Ik doe er mijn bankzaken mee en onderhoud contact met kennissen over de hele wereld via een VoIP programma. Daarnaast draaien de BlinfoTec en Challenge-Media web sites op mijn eigen server onder Win2K en gebruik ik ontwikkelomgevingen voor verschillende programmeertalen om zo nu en dan eens een programmaatje te schrijven. De BlinfoCast podcast wordt in-huis geproduceerd en ik zou niet meer zonder mijn privé internet radiostation kunnen. Dit alles lukt prima zonder Vista en ik ben dan ook niet voornemens om in de nabije toekomst hier iets aan te veranderen.

Laat je niet in de war brengen door het gebral van zogenaamde deskundigen. Vaak zijn het mensen die niet veel meer kunnen dan een computer aan en uit zetten en dus veel gesputter nodig hebben om hun goed betaalde baantjes te mogen prolongeren. Als je over een paar jaar een nieuwe computer nodig hebt, zal je inderdaad de volledige prijs voor XP moeten betalen. Trek daar de OEM prijs van Vista van af en er is eigenlijk niets aan de hand. Zolang je nog niet van plan bent om een brug over de Atlantische Oceaan aan te leggen en moet uitrekenen hoeveel materiaal je daar voor nodig hebt kan je nog heel goed voort met XP op een 32 bits systeem, in ieder geval tot 2014.

Over de auteur

Rob Melchers

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees