Oog voor Nieuws

Een motie van vertrouwen

Beste BlinfoMail lezers, het is tijd om mij weer eens tot u te wenden.

“Oeioeioei, gaat die zich van kant maken?” of “Hij klinkt net als Sjoerd” zijn reacties die ik me wel kan voorstellen bij bovenstaande aanhef. Maar dat valt wel mee, er wilde me gewoon geen briljante openingsclaus te binnen vallen. Ik heb echter wel wat te vertellen en te vragen.

Het is bijna vijf jaar geleden, dat de eerste BlinfoMail de deur uit ging. Destijds bedoeld om de bezoekers van de hagelnieuwe website op de hoogte te brengen van nieuwe hoofdstukjes die aan de site werden toegevoegd. Maar al snel werd BlinfoMail een ‘nieuwsbrief’, een maandelijkse uitgave waarin voor blinden en slechtzienden interessante berichten werden gepubliceerd. Het aantal bezoekers van de BlinfoTec website groeide van enkele tientallen per maand tot vele honderden per dag en als iemand eens een BlinfoMail niet ontving, kreeg ik een boos e-mailtje. Het was een tijd waarin bijna dagelijks nieuwe ontwikkelingen op het gebied van toegankelijkheid van informatie voor onze doelgroep ontstonden, de grote inhaalslag was begonnen.

In de loop van 2003 ontving ik een aantal journalisten, mensen die werkten bij ‘Nieuw Computer Tijdschrift’, ‘Moet Je Horen’ en ‘Zienswijs’. Daaronder bevond zich ook een jongedame die zelf best een website wilde beginnen met informatie voor mensen met een visuele handicap: Petra van Driel. Zij kwam langs om mij te interviewen over de net opgerichte ‘BlinfoChat’ toepassing, een manier waarop het ‘chatten’ toegankelijk werd voor leden van onze doelgroep. Samen legden we de grondslag voor wat nu bekend staat als de ‘Challenge-Media’ website. Petra’s vriend, Jurjen, bouwde de eerste echt toegankelijke nieuws website voor blinden en slechtzienden, een systeem dat het Petra en mij mogelijk maakte om snel en toegankelijk op het Wereld Wijde Web te kunnen publiceren. Maar niet alleen voor ons, ook voor de lezers is Challenge-Media naast informatief ook zeer toegankelijk en gebruikersvriendelijk.

Er is mij vaak gevraagd wat mijn redenen waren voor het oprichten van de ene en het participeren in de andere website. Mijn antwoord is altijd geweest: “Omdat er niets anders is”. De organisaties die beweren zich met de belangen van onze doelgroep bezig te houden, waren niet of uiterst beroerd vertegenwoordigd op het internet. In 2003 presteerde de toenmalige FNB het met een kapitalen kostende aanfluiting van een website op de proppen te komen, een kopie van het bulletinboard dat in de jaren 80 opgeld deed. Viziris, destijds FSB, hield er een website op na waar de honden geen brood van lusten en muntte uit in het presenteren van vooral onleesbare PDF bestanden. De websites van Optelec, toen nog Tieman, Alva (terecht ten onder gegaan) en World Wide Vision waren voorbeelden van ontoegankelijkheid. Dat zorgde er voor, dat blinden en slechtzienden terecht beweerden dat het internet niet bedoeld was voor onze doelgroep. BlinfoTec en Challenge-Media hebben daar verandering in gebracht.

Nu, anno 2007 en vijf jaar later, stel ik met enige tevredenheid vast, dat de leveranciers van hulpmiddelen (redelijk) toegankelijke websites publiceren. De FNB is terecht de mond gesnoerd, maar helaas bestaat er nog steeds niet zoiets als een toegankelijke catalogus met bestelmogelijkheid voor gesproken literatuur. De digitale voorzieningen voor studerenden zijn nog steeds ver onder peil. Zowel de CG-raad als de FSB hebben aan vijf jaar niet genoeg gehad om met iets toegankelijks voor de dag te komen. Maar dat gaat nu gebeuren! Volgens een uitnodiging tot het bijwonen van een persbijeenkomst die hier binnenkwam, gaat Viziris nog deze maand de ‘meest toegankelijke website van Nederland’ lanceren. Het zou eens tijd worden, zeventien jaar na het ontstaan van het Wereld Wijde Web en tien jaar na de uitvinding van de toegankelijkheidssoftware die het internet ontsluit voor mensen met een leeshandicap! Ik ben verhinderd, mijn buurman is op die dag jarig. Trouwens, ik voel er weinig voor om mijn schaarse Valys kilometers te besteden aan een bijeenkomst waar iets gepresenteerd wordt dat er allang had moeten zijn. Zou het gaan om het vieren van de totale toegankelijkheid van het openbaar vervoer of de aankondiging dat GPS navigatie toepassingen in het voorzieningenpakket waren opgenomen, dan was ik misschien gegaan. Maar iedere Jan met de Pet kan een toegankelijke website bouwen, dus laat ik het er maar bij, om na vijf maanden ‘Aan deze website wordt gewerkt!’ het resultaat gewoon on-line te bekijken. Nuchter, zonder me te ergeren aan een minister die denkbeeldige lintjes komt doorknippen. Laten we hopen dat het geld dat hiermee gemoeid is terecht is uitgegeven. Want uiteraard is gekozen voor een website ontwikkelaar die zijn sporen op het gebied van bruikbaar en toegankelijk internet nog niet heeft bewezen. Met veel belangstelling zullen wij het nieuwe product vergelijken met onze websites. Want zo veel hebben we al begrepen: de nieuwe website van Viziris zou minimaal moeten voldoen aan de eisen die wij hebben gesteld aan BlinfoTec en Challenge-Media. De snelle presentatie van de pagina’s, de razendsnelle zoekmogelijkheid, de navigeerbaarheid door middel van headings, het ontbreken van nutteloze knoppen en overbodige voorleesmogelijkheden en het ontwerp dat rekening houdt met de in gebruik zijnde schermlezers, het zal er allemaal in moeten zitten. We zien het met spanning tegemoet op de ‘meest toegankelijke website van Nederland’.

En dat brengt me op de overpeinzing die aanleiding was voor het schrijven van dit stukje. Is er nog een toekomst voor BlinfoMail en voor onze websites? De trouwe BlinfoMail lezer weet, dat wij altijd hebben geprobeerd relevant nieuws te brengen. ‘Misschien over twee jaar een oplossing voor…’ of ‘Wij hebben meegedacht over…’ halen het niet bij ons. Dat een organisatie als Viziris niet veel meer dan een klikkende thermostaat die af en toe piept heeft voortgebracht mag zonder schroom op onze websites worden gepubliceerd. Dat wij vinden dat de FNB (Dedicon) een clubje geld-verprutsers is, hebben we nooit onder stoelen of banken gestoken. Gedurende vijf jaar hebben we met zeer beperkte middelen laten zien ‘hoe het moet’. Nu de ‘grote jongens’ zich steeds meer bedreigd voelen door het feit dat wij ongecensureerd een onafhankelijke mening verkondigen, worden er enkele tienduizenden Euro’s uit de subsidiepot vrijgemaakt om de verloren positie terug te winnen. Dat wij dat geld niet op de plank hebben liggen moge duidelijk zijn. Maar iets dat al vijf jaar meegaat zonder enige financiële steun houdt het ook de volgende vijf jaar nog wel vol. Wij zouden het echter op prijs stellen als uw zwijgende instemming met hetgeen BlinfoTec en Challenge-Media de afgelopen jaren hebben voortgebracht, omgezet zou kunnen worden in die broodnodige steunbetuiging waarvan we stiekem weten dat deze bestaat. Kortom, laat eens wat van je horen, hieronder als commentaar of via een e-mail aan de redactie van BlinfoMail. Het zou ons helpen om de koers voor de komende jaren uit te zetten. Een koers die, met de instemming van onze lezers, er meer nog dan voorheen op gericht zal zijn het doen en laten van geldverslindende belangenbehartigers kritisch te volgen.

Mobiele versie afsluiten