Spring naar de inhoud

Persbericht: Blinde acteurs in centrum Florence

Eind juli vonden in Florence, Italië, opnames plaats van een zeer bijzondere theater uitvoering. De hoofdrollen waren voor een Italiaanse acteur en actrice, Claudio Betolli en Clara Pacifici, die beiden geheel blind zijn. Deelnemers aan het project DEVA (Discovery and Experience via Art) komen uit Bremen (Duitsland), Florence (Italië) en uit Nederland. Niet alleen blinden en slechtzienden, maar ook geestelijk en lichamelijk gehandicapten maken deel uit van de groep.

Het stadsbestuur van Florence had speciale toestemming gegeven om te filmen op het beroemde Piazza della Signoria, maar gezien de drukte van toeristen gold de vergunning alleen voor de uren net na middernacht. Onder de gedreven leiding van de beroemde toneel-regisseur Riccardo Massai brachten de blinde acteurs en actrices, ongehinderd door dit late uur, het spel tot uitvoering. De toneellampen op het plein gingen pas uit toen de opnamen om vier uur ’s morgens werden beëindigd, waarbij de spelers een staande ovatie kregen van het spontaan toegestroomde, internationale publiek.

De twee samenwerkende Nederlandse partners in dit bijzondere project, Stichting Sonokids en IAIE (International Association for Intercultural Education) hebben het originele theaterstuk vastgelegd, en zijn verantwoordelijk voor de artistieke weergave hiervan op internet. Hier zullen zij een soort interactieve stadskaarten van de steden Bremen en Florence alsmede creatieve uitingen van de project-deelnemers en op kunst georiënteerd cursusmateriaal gestalte laten krijgen. Geheel in lijn met de doelstelling van dit project is de website geheel toegankelijk gebouwd. Het project beoogt creativiteit, onafhankelijkheid en integratie voor gehandicapte volwassenen te bevorderen door middel van Kunst.
Het DEVA project is tot stand gekomen door ondersteuning van de Europese Gemeenschap, binnen het framewerk Grundtvig, de actie binnen het Socrates programma. De voortgang van het project is te volgen op de website www.devacities.eu.

Over de auteur

Phia Damsma

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 2 andere abonnees