Spring naar de inhoud

Microsoft gebruikers gaan ‘Opslaan als DAISY’

REDMOND, Washington en ZURICH, Zwitserland — 13 nov. 2007 — Vandaag maakten Microsoft Corp. en het Digital Accessible Information SYstem (DAISY) Consortium een gezamenlijk standaardgebaseerd ontwikkelingsproject bekend dat het mogelijk zal maken voor computergebruikers die blind zijn of een leesbeperking hebben om beter gebruik te maken van hulptechnologieën in hun dagelijkse leven. Dit open technische samenwerkingsproject op SourceForge.net is een referentiemodel voor andere Open XML solution providers enzal een gratis, downloadbare plug-in voor Microsoft Office Word bieden dat Open XML-gebaseerde documenten kan omzetten naar DAISY XML, de basis van de wereldwijd geaccepteerde DAISY-standaard voor het lezen en publiceren van navigeerbare multimediacontent.

In de afgelopen decennia hebben personen met leesbeperkingen in toenemende mate toegang verkregen tot informatie door gebruik van allerlei verschillende hulptechnologieën zoals schermlezers, grote letters, verversbare braille en tekst-naar-spraak synthesizers. Maar omdat dergelijke mensen niet in staat zijn om complexe pagina-layouts visueel te navigeren, kost het hen vaak veel moeite om de uitdagingen van de huidige informatierijke samenleving bij te houden.

De structuur van DAISY-publicaties maakt het mogelijk om snel via opschrift of paginanummer te navigeren en om inhoudsopgaves en verwijzingen te gebruiken met goed gerangschikte en gesynchroniseerde audio en tekst. Naast de duidelijke voordelen voor het publiek met leesbeperkingen biedt de Open XML naar DAISY XML converter ook de mogelijkheid tot verdere innovatie in de informatie-intensieve markten van uitgeverijen, training en onderwijs. ‘Als directeur van de internationaal bekende stem voor blinden en slechtzienden over de hele wereld en als lezer van DAISY-boeken zie ik dit project als een doorbraak op zowel persoonlijk als professioneel gebied,’ zei Penny Hartin, Directeur, World Blind Union. ‘De mogelijkheid om zeer functionele, toegankelijke content beschikbaar te maken voor desktops overal ter wereld is cruciaal en deze Open XML naar DAISY XML converter voor Microsoft Office Word is een geweldige stap in de richting van dat doel.’ ‘In ons informatietijdperk is toegang tot informatie een fundamenteel mensenrecht,’ zei George Kerscher, secretaris-generaal van het DAISY-Consortium. ‘Daarom zetten belangrijke organisaties van en voor blinden over de hele wereld zich in voor de bevordering van de DAISY-standaard. De mogelijkheid om via deze converter voor Microsoft Office Word DAISY-content te creëren uit miljoenen Open XML-gebaseerde documenten zal aanzienlijke en directe voordelen bieden voor uitgevers, regeringen, bedrijven, leerkrachten en bovenal voor iedereen die van lezen houdt.’ ‘We volgen deze ontwikkelingen op de voet ten bate van onze leden en studenten over de hele wereld,’ zei Charlene Gaynor, directeur van de Association of Educational Publishers (Vereniging van Onderwijsuitgeverijen). ‘De Open XML naar DAISY XML converter zal niet alleen een zeer cruciale behoefte ondersteunen voor mensen met een leesbeperking, maar het zal ons ook helpen om onze verplichting te vervullen om de leerervaring te verbeteren voor studenten die nu niet geholpen worden door boeken met alleen tekst of alleen audio.’ ‘De Open XML naar DAISY XML converter voor Microsoft Office Word zal beginnen met het omzetten van Open XML-gebaseerde content naar een uitgebreidere multimediaopmaak die toegankelijk is voor gebruikers wereldwijd, ongeacht het niveau van hun visuele beperkingen,’ zei Gray Knowlton, Group Product Manager voor Microsoft Office bij MicrosoftTS. ‘Deze toegankelijke technologie is iets waar onze klanten om gevraagd hebben en we zijn erg tevreden dat we nu kunnen samen werken met het DAISY-Consortium om dit doel te bereiken.’

Open XML-adoptie blijft zich uitbreiden over de softwareindustrie voor gebruik op verschillende platforms waaronder Linux, Windows, Mac OS en het Palm OS. Solution providers die hun eigen Open XML naar DAISY XML converters willen creëren kunnen het project vinden op SourceForge op
http://sourceforge.net/projects/openxml-daisy. De resulterende ‘Opslaan als DAISY’ plug-in zal begin 2008 beschikbaar komen als een gratis download voor klanten van Microsoft Office Word (Word XP, Word 2003 en Word 2007).

Commentaar over dit nieuws van mensen met leesbeperkingen is te vinden op http://www.microsoft.com/presspass/features/2007/nov07/11-13daisy.mspx. Meer informatie over Microsofts oplossingen voor toegankelijkheid is te vinden op http://www.microsoft.com/enable. Meer informatie over specificaties voor de Ecma Office Open XML open standaard documentopmaak is te vinden op http://www.openxmldeveloper.org and http://www.openxmlcommunity.org.

Over het DAISY-Consortium

DAISY staat voor het Digital Accessible Information SYstem. Het DAISY-Consortium werd in mei 1996 gevormd door luisterbibliotheken om de wereldwijde overgang van analoge naar digitale luisterboeken te leiden. Nu zijn bijna 70 nonprofitorganisaties lid van het Consortium en ze zetten zich actief in om de DAISY-standaard voor digitale luisterboeken te stimuleren. De DAISY-standaard heeft de leeservaring radicaal veranderd voor mensen die niet in staat zijn drukwerk te lezen door een visuele, fysieke, perceptuele, ontwikkelings-, cognitieve, of leerbeperking. De visie van het Consortium is ‘dat alle gepubliceerde informatie beschikbaar is voor mensen met leesbeperkingen, tegelijkertijd en voor dezelfde prijs, met een toegankelijke, multifunctionele, navigeerbare opmaak’.

Meer informatie over het DAISY-Consortium en de DAISY-standaard is te vinden op http://www.daisy.org/.

Over Microsoft

Microsoft (Nasdaq ‘MSFT’) werd opgericht in 1975 en is de wereldwijde leider in software, diensten en oplossingen die mensen en bedrijven helpen om hun potentieel volledig te verwezenlijken.

Bron:
Dedicon, voorheen FNB

Over de auteur

Petra van Driel

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • "Microsoftgebruikers gaan 'opslaan als DAISY". Dedicon, de club die zich opwerpt als promotor voor toegankelijk leesvoer heeft het nog steeds moeilijk met de Nederlandse taal. Als je een lamp laat branden, ben je dan een Philipsgebruiker? En wat betekent 'gaan opslaan als DAISY'? Mijn wenkbrauwen raken het plafond als ik het persbericht lees. Het hele verhaal is een klinkende reclamespot voor Microsoft, de firma die door de introductie van plaatjes in plaats van tekst de computer als geen ander ontoegankelijk heeft gemaakt voor visueel gehandicapten. XML, het toverwoord van de 21ste eeuw schijnt de reden te zijn voor de opwinding van Dedicon. Terwijl iedere deskundige je kan vertellen dat de toepassing van de idealen van XML nog vele jaren op zich zullen laten wachten meent Dedicon zich te moeten profileren door het marketing gebral van Microsoft na te praten. Ik heb er maar

Door Petra van Driel
Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees