Spring naar de inhoud

Dropbox: altijd je documenten on line onder handbereik

De computer is er om het de mens gemakkelijk te maken. Zodra je echter in het rijke bezit bent van meerdere apparaten, denk bijvoorbeeld aan een pc, een laptop en een mobiel die voor meer wordt gebruikt dan bellen alleen, dan is dat gemak soms ver te zoeken. Want er moet gesynchroniseerd worden tussen pc en laptop en oja, er was ook nog een huisgenoot geinteresseerd in diezelfde documenten. Nouja, mailen dan maar weer en de mobiel maar even buiten beschouwing laten. Toch kan het simpeler. Want Dropbox lijkt een app gebouwd rond ouderwets gebruiksgemak.

Hoe werkt het?

Om Dropbox te kunnen gebruiken heb je een account nodig dat je kunt aanmaken op dropbox.com. Het is een engelstalige site, waar je vervolgens een klein programmaatje download, dat je installeert op je pc en/of laptop. Na installatie wordt er in je “mijn documenten” map een mapje “mijn Dropbox” aangemaakt, waarin je later alles kwijt kunt wat je delen wilt met jezelf en anderen. Ook op je bureaublad kun je er natuurlijk een snelkoppeling naartoe laten verschijnen. Kopieer of verplaats je nu een document naar mijn DropBox, dan wordt dat geupload naar het web, en zie je het ook automatisch verschijnen op bijvoorbeeld je laptop. Want ook daarop heb je natuurlijk meteen even dat DropBox programmatje dat je toch al op je pc had gezet, geinstalleerd. Je kunt via het op je pc geinstalleerde programmatje aangeven of Dropbox altijd met Windows mee op moet starten. Doe je dat, dan draait het dus altijd op de achtergrond mee en “ziet ” het wanneer er nieuwe of gewijzigde documenten in Dropbox zijn. Deze worden dan automatisch geupload naar het web en gesynchroniseerd met alle bevoegde apparaten.

Om ook mobiel bij het een en ander te kunnen, is er voor de iPhone een VoiceOver vriendelijk appje geschreven dat je gratis kunt downloaden in de appStore. Verder zijn er ook apps gemaakt voor Android, iPad en Blackberry. En natuurlijk heb je altijd toegang tot je documenten via de Dropbox website, waar je ze kunt benaderen wanneer je met je gebruikersnaam en wachtwoord bent ingelogd.

Voor je huisgenoot met wie je iets delen wilde, is de oplossing simpel. Als je hem ook uitnodigt om zijn dropbox account aan te maken, kan dat jullie beiden opslag ruimte opleveren. Je begint namelijk met twee gb aan opslag capaciteit. Maar als je via de Dropbox site iemand anders uitnodigt een account aan te maken en hij geeft daaraan gehoor, dan krijgen jullie er beiden gratis ruimte bij. Daarna kun jij hem via de Dropbox site uitnodigen voor toegang tot een door jou aangemaakt mapje, waarin je datgene voor hem klaarzet dat je met hem delen wilde.

Natuurlijk zijn er ook mensen zonder Dropbox account met wie je wel eens iets wilt delen. Voor hen is er de map public, die al automatisch in mijn Dropbox staat. Zet je daar bestanden in, dan kun je ook mensen zonder account een linkje sturen naar de inhoud. Dat je voorzichtig moet zijn met gevoelige informatie zoals creditcard gegevens of pincodes, spreekt natuurlijk voor zich. Maar voor heel veel andere zaken, is Dropbox toch wel een handig appje.

Een Dropbox account aanmaken doe je via:
http://www.dropbox.com
Of, als je mij en jezelf het plezier wilt doen van wat extra opslag ruimte, via:
deze uitnodiging

Over de auteur

Petra van Driel

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees