Spring naar de inhoud

Persbericht: Hernieuwde regeling aangepaste lectuur voor mensen met een leeshandicap

De Vereniging van Openbare Bibliotheken, Dedicon en het Nederlands Uitgeversverbond hebben op 4 december een hernieuwde overeenkomst getekend over de productie van aangepaste lectuur en over het gebruik ervan door leesgehandicapte klanten van openbare bibliotheken. Diezelfde middag werd de Gebruikersraad aangepast lezen geïnstalleerd, zodat de doelgroep zelf een vinger aan de pols kan houden.

Sinds 1985 bestonden er al afspraken tussen de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond (KNUB) enerzijds en de toenmalige blindenbibliotheken anderzijds over het door deze instellingen vervaardigen en/of ter beschikking stellen van brailleboeken en gesproken boeken met algemene lectuur, bestemd voor leesgehandicapten. Deze en aanvullende regelingen hebben de afgelopen jaren goed gefunctioneerd en hebben er mede voor gezorgd dat Nederland wereldwijd een koppositie inneemt op het gebied van leesvoorziening voor leesgehandicapten. Een wijziging in die regeling was nu nodig. Sinds januari 2007 is het blindenbibliotheekwerk geïntegreerd in het openbare bibliotheekwerk. Vanaf die datum kunnen blinden, slechtzienden en andere mensen met een leesbeperking voor hun lectuur niet alleen terecht bij het Loket aangepast-lezen http://www.aangepast-lezen.nl, maar ook bij de reguliere openbare bibliotheken.

De uitgevers werken via de regeling van het Nederlands Uitgeversverbond, de VOB en Dedicon mee aan het omwerken van content in aangepaste vorm. Dedicon is de voornaamste producent van die aangepaste lectuur. Om misbruik te voorkomen moeten de gebruikers van deze materialen verklaren een leesbeperking te hebben. Ook mogen zij de geleende materialen niet kopiëren of (verder) uit lenen.

Op een bijeenkomst in Utrecht ondertekenden de directeuren Jan-Ewout van der Putten (VOB), Jan Bommer (NUV) en Maarten Verboom (Dedicon) de nieuwe overeenkomst. Geert Joosten, voorzitter van de belangenvereniging van blinden en slechtzienden Viziris sprak de hoop uit dat meer leesgehandicapten profijt van het materiaal zouden kunnen hebben nu de openbare bibliotheken meer bekendheid gaan geven aan materiaal en hulpmiddelen. Op dit moment worden slechts 30.000 van de 200.000 potentiële gebruikers bereikt.

Op de bijeenkomst werd ook de Gebruikersraad Aangepast Lezen geïnstalleerd. De leden zijn afkomstig uit de doelgroep en /of zeer betrokken bij de doelgroep. Zij gaan de Vereniging van Openbare Bibliotheken adviseren over onder meer de materialen die beschikbaar moeten komen, het publiciteitsbeleid vanuit de openbare bibliotheken en technische ontwikkelingen die voor hen belangrijk zijn.

Over de auteur

Dedicon voorheen FNB

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 2 andere abonnees