Oog voor Nieuws

Oproep aan de Tweede Kamer: Zorg voor koopkrachtbehoud chronisch zieken en gehandicapten

In 2008 geldt een uitgeklede regeling Buitengewone uitgaven. Bovendien wordt dan een eigen risico voor ziektekosten ingevoerd. Veel chronisch zieken en gehandicapten gaan er hierdoor meer dan gemiddeld in koopkracht op achteruit. De CG-Raad dringt bij de Tweede Kamer aan op aanvullende maatregelen.

Het onderzoeksinstituut Nibud heeft onlangs de koopkracht voor gehandicapten en chronisch zieken in 2008 berekend. Daaruit blijkt dat de versobering van de BU-regeling leidt tot minder koopkracht voor alleenstaanden met een minimuminkomen en voor alleenstaanden die specifieke buitengewone uitgaven hebben lager dan 320 euro. Verder gaan ook fiscale partners van wie één partner chronisch ziek is, erop achteruit.

Huurtoeslag

Een bijkomend effect van de versobering is dat chronisch zieken en gehandicapten minder snel in aanmerking komen voor huurtoeslag en zorgtoeslag. Dit komt omdat de premie Ziektewetverzekering en de inkomensafhankelijke bijdrage niet meer van het belastbaar inkomen mogen worden afgetrokken.
Te rooskleurig
De CG-Raad vindt verder dat het kabinet de koopkrachtontwikkeling van chronisch zieken en gehandicapten steeds te rooskleurig voorstelt. Daarbij wijst het kabinet op de afschaffing van de no-claim. De CG-Raad vindt dat een vergelijking met de situatie van voor de no-claim eerlijker is. Uit onderzoek van het
Sociaal-Cultureel Planbureau blijkt dat de inkomens van mensen met een beperking duidelijk achterblijven bij die van mensen zonder een beperking.

Lage inkomens

In de koopkrachtplaatjes die het kabinet hanteert, blijft ook de waarschijnlijke verhoging van de ziektekostenpremie buiten beschouwing. Die verhoging weegt het zwaarst voor de lage inkomens. Chronisch zieken en gehandicapten zijn in deze inkomenscategorie oververtegenwoordigd.
De CG-Raad heeft minister Donner al eerder in een brief gewezen op de dreigende achteruitgang in koopkracht.

Het appèl op de Tweede Kamer doet de CG-Raad met het oog op de komende behandeling van de begroting van Sociale zaken en werkgelegenheid. Minister Donner moet dan vragen over koopkrachtontwikkeling behandelen. De CG-Raad vindt dat hij zijn invloed moet aanwenden om naar passende compensatie te zoeken.

Bron:
CG-Raad

Mobiele versie afsluiten