Spring naar de inhoud

Advies RVZ riskant voor chronisch zieken en gehandicapten

Afschaffing van de AWBZ brengt grote risico’s met zich mee voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat vindt de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad in reactie op het rapport Beter zonder AWBZ van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Het wel en wee van de allerkwetsbaarste groepen in de samenleving mag niet aan de commercie worden overgelaten, vindt de CG-Raad.

Het RVZ-rapport getuigt volgens de CG-Raad van onvoldoende kennis en begrip van de langdurige zorg. De RVZ wil de AWBZ-zorg onderbrengen bij commerciële verzekeraars en gemeenten (Wmo). Beide keuzes brengen grote risico’s met zich mee.

Slecht onderbouwd
Nooit is aangetoond dat commerciële verzekeraars beter en meer betaalbaar langdurige zorg kunnen leveren. Sterker nog, de kans is groot dat er een concurrentieslag ontstaat op prijs in plaats van kwaliteit. Met de meest kwetsbare groepen in de samenleving als slachtoffer. Dat is ook gebeurd in de thuiszorg, het gehandicaptenvervoer en leerlingenvervoer. De CG-Raad vindt daarom de keuze voor verzekeraars verbijsterend; een keuze die in het rapport nergens wordt onderbouwd. Ook de vier groepen patiënten die de RVZ als voorbeeld gebruikt, zijn niet representatief voor de mensen om wie het gaat. Even onzorgvuldig is het voorstel om een deel van de AWBZ bij gemeenten onder te brengen. Of de Wet maatschappelijke ondersteuning goed werkt, moet namelijk nog blijken.

Cliënt centraal
Het rapport gaat uit van structuren, het aanbod van zorgaanbieders en verzekeraars. Het perspectief van de cliënt ontbreekt. Terwijl de cliënt in een toekomstvisie op langdurige zorg centraal zou moeten staan. Het moet gaan om de vraag wat hebben mensen met een beperking nodig om een fatsoenlijk bestaan te kunnen leiden en om mee te kunnen doen in de maatschappij. Volgens de CG-Raad moet de cliënt zeggenschap en regie krijgen over de zorg. Dat leidt tot kwaliteitsverbetering en uiteindelijk ook tot een toekomstbestendig stelsel.

Bron:
CG-Raad

Over de auteur

Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 2 andere abonnees