Spring naar de inhoud

Viziris en RNIB lobbyen in Europa voor laag BTW-tarief op gesproken boeken

Voor boeken geldt in de Europese Unie het lage BTW-tarief (in Nederland 6{09e4daa44e950036c0f8cf0fe6a5fe6446b8396018165926e61b4cef04c98ed5}), behalve voor luisterboeken. Daarvoor geldt het normale tarief (in Nederland 19{09e4daa44e950036c0f8cf0fe6a5fe6446b8396018165926e61b4cef04c98ed5}). Visueel gehandicapten zijn daardoor duurder uit, wanneer zij een boek willen aanschaffen. Eerder heeft de Europese Commissie gesteld dat luisterboeken niet onder het lage BTW-tarief mogen vallen, omdat het geen boeken zouden zijn. Boeken worden door hen gedefinieerd als een ingebonden hoeveelheid bedrukte pagina’s. Ook zou het volgends de Commissie lastig worden om luisterboeken van muziek cd’s te onderscheiden.

Viziris en de RNIB – de Engelse belangenorganisatie van slechtzienden en blinden – hebben namens de Europese Blinden Unie deze ongelijkheid aan de kaak gesteld bij het Europees Parlement. Het resultaat van deze actie is dat vorige week mevrouw Ieke van den Burg (delegatieleider PvdA Europees Parlement) tezamen met Richard Howitt (voorzitter van de “European Parliament’s All Party Disability Group”) en mevrouw Pervenche Beres (voorzitter van de Economische en Monetaire Commissie) schriftelijk vragen hebben ingediend bij de Europese Commissie. Zij vragen om voor luisterboeken, net als voor gedrukte boeken, lidstaten de mogelijkheid te geven het verlaagd BTW-tarief toe te passen. Dat luisterboeken niet van muziek cd’s te onderscheiden zijn, klopt niet. Elk luisterboek krijgt net als een geprint boek een ISBN-nummer en is dus prima te onderscheiden van muziek cd’s.

De Europese Blinden Unie betoogt, samen met de Europarlementariërs, dat het hoog tijd wordt om de definitie van een boek aan te passen.

Antwoord van de Europese Commissie wordt binnen zes weken verwacht.

Bron:
Berichtenservice Viziris, voorheen Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang nummer 6, 13 maart 2008

Over de auteur

Viziris Voorheen Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Recente artikelen

Rubrieken

Over Oog voor Nieuws

Oog voor Nieuws: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 2 andere abonnees